Hrvatski šef diplomacije: Čovićeva izjava u NSRS izvađena iz konteksta

Vijesti 03. feb 202219:02 0 komentara
Gordan Grlić Radman (N1)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini kao i odnos predsjednika RH Zorana Milanovića prema cijeloj toj problematici. Šef diplomacije je također kazao kako je izjava lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na sjednici NSRS, zbog koje je dobio brojne kritike, "izvađena iz konteksta".

Govoreći o sastanku s Draganom Čovićem, Gordan Grlić Radman je rekao:

“On je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora koje okuplja legitimne predstavnike Hrvata u BiH. Očekivali smo uspjeh u Neumu, ne bih rekao da su pregovori propali, još postoji nada za nastavak pregovora. Najavljen je sastanak u Sarajevu, očekivali smo više senzibiliteta za kompromis jer Hrvati su najmalobrojniji narod i žele da se Izborni zakon vrati na početne pozicije”.

Dodao je da ako “Venecijanska komisija pristane na konstitutivnost” – osnovu opstanka naroda, oni su dali pozitivno mišljenje, ali se Izetbegović povukao, ali Hrvati su tu dali prijedloge i odstupili nevoljko ograničeni ustavnim promjenama.

“Išli su u kompormise. Konstitutivnost treba biti zadržana, promjene u izbornom procesu Izbornog zakona kojim se uklanjaju diskrimnacije u izbornom procesu da se osigura političko predstavljanje kosntitutivnih naroda”, navodi Gordan Grlić Radman.

“Čovićem rekao da treba cijelu snimku govora preslušati”

Govoreći o Čovićevoj izjavi u Narodnoj skupštini RS rekao je:

“Bitno je uključiti sve političke lidere. Kad se razgovara, razgovara se u interesu naroda koji se predstavlja. Hrvati ovog puta nisu uspjeli kako se očekivalo i uz pomoć posrednika, i sad traže način da se pregovori nastave jer vrijeme ističe. Čemu izbori ako je država disfunkcionalna? I Dodik je politička činjenica, predstavnik je jednog naroda. Mislim da je to izvađeno iz konteksta. Razgovarali smo s Čovićem, on je rekao da treba cijelu snimku govora preslušati. Nije rekao ništa za što ga treba optužiti”.

Komentirajući izjave Zorana Milanovića da Vlada vuče pogrešne poteze da Hrvati dođu u dobar položaj, istaknuo je:

“Upravo ova Vlada popravlja sve što je Milanović kao premijer propustio, mogao je puno više toga napraviti, imali bismo jasniju sliku. 2010. je bio u Sarajevu i podržao nelegitimnog predstavnika Komišća. Milanović bi se trebao sakriti u mišju rupu kad govorimo o položaju hrvatskog naroda u BiH. Oni kažu da sad tek osjećaju snažnu podršku. Milanović se služi parolama, sam sebe demantira. Kod njega nema konzistentosti”, ocijenio je hrvatski šef diplomacije.

Na pitanje moraju li onda on ili premijer razgovarati s kolegama i ispravljati odnose, dodao je:

“Moramo. Umjesto da predsjednik države gradi mostove, on se ponaša kao partizanski miner koji ih ruši. On mora vratiti ugled instituciji predsjednika. Ponaša se kao aktivist koji nešto kritizira, ljude to zabavlja”, poručuje Grlić Radman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!