Hrvatski zastupnici u EP o optužbi da političari iz RH žele destabilizirati BiH

Vijesti 12. nov 202116:48 6 komentara
Zastupnica Željana Zovko (FENA)

Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu i članovi Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) izrazili su žaljenje zbog nedavne izjave predsjednika Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) Romea Franza nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.

Kao reakciju na izjavu, u petak su uputili pismo žalbe predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju u kojem kažu kako snažno žale zbog nedavne izjave zastupnika Romea Franza, predsjednika Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) nakon njegovog sastanka sa Šefikom Džaferovićem, posebno u dijelu u kojem se navodi kako je očito da određene političke snage u zemlji članici EU-a Hrvatskoj imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

“Naglašavamo da je izjava sastavljena bez konsultacija s potpredsjednicima i ostatkom izaslanstva, pa stoga ne predstavlja zajednički stav svih njegovih članova. Neprihvatljivo je da zastupnik Franz koristi svoj položaj predsjednika parlamentarnog izaslanstva za objavljivanje ovakvog jezika, optužbi i ličnih navoda u službenim saopćenjima. Pozivamo na dopunu izjave i izvinjenje zastupnika Franza za njegove neutemeljene navode”, navodi se u pismu koje potpisuju Željana Zovko, potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Sunčana Glavak i Ladislav Ilčić, članovi Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te Tomislav Sokol i Karlo Ressler, zastupnici u Evropskom parlamentu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare