Hrvatsko ministarstvo za N1 o “prekategorizaciji graničnih prelaza sa BiH”

Vijesti 25. maj 202116:23 1 komentar
N1/Arhiv

Nakon što je objavljen Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz RH čime je automatski došlo do prekategorizacije određenih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, brojni autoprijevoznici, naručito sa područja USK našli su se na udaru ove odluke.

Bh. zvaničnici danas ističu da će zatražiti i reakciju EU vlasti, te da će o svemu obaviijestiti i predstavnike Delegacije EU u BiH, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac takvu odluku smatra jednostranom odlukom.

Mnogi su mediji u BiH izvijestili kako je ovaj Pravilnik u suprotnosti sa ranijim Ugovorom o graničnim prijelazima BiH i Hrvatske i u suprotnosti je sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Jedino rješenje javnost, ali i bh. zvaničnici vide u ukidanju ovog Pravilnika.

Reporter N1 je potražio odgovor kod Hrvatskog ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Možemo Vas izvijestiti kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture novim Pravilnikom o određivanju javnih cesta kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku (“Narodne novine” br. 51/2021) nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Također, ističemo kako i prethodnom Odlukom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku (“Narodne novine” br. 145/08), koja je bila na snazi od 1.1.2009. godine do stupanja na snagu novog Pravilnika, nije bilo dozvoljeno prometovanje teretnih vozila u tranzitu iznad 7,5 t ndm i duljine preko 14m na spomenutim graničnim prijelazima (Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Strmica – Strmica, Osoje – Vinjani Gornji). Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja teretni promet, zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save, prekinut je prije više od dvije godine na inicijativu Bosne i Hercegovine“, navode u odgovoru na naš upit.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare