Husein Oručević za N1: Nije građanin onaj koji se tek tako nazove građaninom

Vijesti 25. apr 202221:31 > 21:51 1 komentar
Husein Oručević, politolog i novinar, gost u emisiji Izvan okvira

Gost emisije Izvan okvira bio je Husein Oručević, politolog i novinar iz Mostara.

Oručevićeve aktivnosti u poslijeratnom Mostaru godinama su povezane sa nezavisnim Omladinskim centrom Abrašević, gdje je pokrenuo brojne medijske i kulturne projekte za mlade, s ciljem stvaranja komunikacije i suradnje među njima. Kao aktivist u civilnom sektoru, prisutan i u pitanjima lokalne politike, borbe protiv korupcije i institucionalne izgradnje.

U emisiji “Izvan okvira” govorio je o različitim temama, od komentara rezultata izbora u Sloveniji i Francuskoj do aktualnih rasprava koje se vode u BiH na političkoj sceni.

Mišljenja je da je građanski identitet politički konstrukt te da on proističe iz djelovanja.

“Građanski identitet proističe iz djelovanja, a ne iz toga da se samo nazoveš građaninom. U ovoj zemlji niko ne djeluje. Ako nema demonstracija, ako ne kontroliramo tokove novca, ne kontroliramo veliku korupciju, onda nismo građani. O kojim građanima govorimo”, pita se Husein Oručević, stalni dopisnik javnog radija u Poljskoj i magistar evropskih studija, koji živi i radi u Mostaru.

Raskalašeno trošenje javnog novca

“Poznajem vrlo malo građana iz tog razloga jer mislim da je građanstvo politički konstrukt. Za mene je pitanje građanina zapravo pitanje življenja, kontrole društva, kontrole tokova novca. A također, jedan vrlo važan faktor koji nedostaje je pitanje – kako izaći na ulicu. Mi vrlo malo izlazimo na ulicu. Nemamo javni prostor. Taj prostor je prepušten plakatima i reklamama, na kraju krajeva i ruševinama. Ne mogu da shvatim da postoje građani u BiH koji prolaze pored ruševina. (…) Ljudi ne moraju biti bogati da bi zasadli cvijet, ne moraju biti bogati da bi travnjaci bili zeleni. Za to ne trebate puno novca. E, to je građanin, a mi ga nemamo”, rekao je za N1 Husein Oručević, dodavši da je građanin čovjek koji je uključen u svaki segment života u javnim politikama.

Kada bismo stvarno koristili sve ono što je utkano u konstrukt građanina, onda niko ne bi imao bilo kakav problem, smatra Oručević. Uputio je kritiku na račun političkih kapitalista, političara koji – kako kaže – raskalašno troše novac građana za “svoje firme”.

“Političari javne institucije doživljavaju kao svoje firme”, rekao je u emisiji “Izvan okvira” Husein Oručević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare