Husić: Danas želimo da ispratimo rahmetli Raifa, a sutra ćemo pomoći porodicama

Vijesti 06. dec 202114:25 1 komentar
N1

Raif Čamdžić, 40-godišnji rudar koji je nedavno svoja prava tražio na protestima, nije preživio. Poginuo je u subotu u nesreći u Rudniku ugljena Đurđevik. Danas će mu biti klanjana dženaza. Pored njega, u nesreći su povrijeđena još dva rudara.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, povrijeđena još dva rudara, srećom, nisu životno ugroženi.

“Hasan Kadirić je isto tako bio jedan od našim motivatora na tom protestnom skupu. Imao je jako pozitivan uticaj na kolege iz svih rudnika uglja BiH. Ono što mi znamo je da je on nije životno ugrožen, i da je to stanje puno bolje. Nadam se da će to sve dobro završiti”, rekao je Husić.

Husić dodaje da su jučer cijeli dan bili u rudniku Đurđevik, a obišli su i porodicu stradalog.

“Razgovarali smo sa njima. Upoznati smo i mi sa određenim pitanjima. Rekli smo da danas želimo da ispratimo rahmetli Raifa, a mi ćemo u srijedu sjesti sa članovima porodice i dogovoriti način na koji ćemo realizovati određene stvari. Kod nas je tradicija u takvim situacijama, mi uvijek pomognemo u onoj mjeri kojoj je moguće pomoći u ovakvoj situaciji”, rekao je Husić.

N1/Raif Čamdžić

 

Čamdžić je bio učesnik posljednih protesta rudara koji su organizovani u Sarajevu.

“Ponosni smo na ono što smo čuli od članova porodice rahmetli Raifa Čamdžića. Mi ćemo pomoći da oni prevaziđu određena pitanja, i svakako nenadoknadiv gubitak”, istaknuo je Husić.

Iza njega su ostali supruga, sin, majka i brat.

U izvještaju Federalne rudarske inspekcije se govori da je došlo do obrušavanja krovine jamske prostorije, te je došlo do proboja ugljne mase u podgrađenom dijelu prostorije, i da su te količine uglja koje su se obrušile ugrozile radnike koji su se nalazili na tom mjestu. Pojasnio je Husić uzrok nesreće koja je ponovno aktualizirala pitanje sigurnosti rada u rudnicima u kojima je, prema pojedinim podacima, dosad poginulo oko 600 rudara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare