Husić-Mehmedović otkrila važne savjete za kupovinu tokom Crnog petka

Novi dan 26. nov 202111:55 > 16:35 0 komentara
N1

Melika Husić-Mehmedović, profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gostujući na N1, govorila je o fenomenu Crnog petka (Black Friday) - kojeg obilježava rasprodaja, odnosno sniženje cijena, a dešava se tokom posljednjeg vikenda u mjesecu novembru. Masovna kupovina se tokom Crnog petka dešava i BiH, iako u našem okruženju sniženja nisu ni približna onima koja se kupcima omoguće u SAD-u ili Zapadnoj Evropi. Tome treba dodati i činjenicu da kupci nisu upoznati sa svojim pravima, a profesorica Husić-Mehmedović je otkrila važne upute za kupovinu u vremenu sniženja.

Upitana o tome ko najviše profitira od kupovine tokom Crnog petka, trgovci ili kupci, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu odgovara kako bi sve bilo lakše po bh. građane ukoliko bi, kao kupci, poznavali svoja prava.

“Konsultujte naš Zakon o zaštiti potrošača, koji je jako dobar – uputite se o svojim pravima prije nego krenete u šoping. U tom zakonu stoji da je trgovac dužan da obilježi cijenu prije i poslije sniženja, da bismo zaista znali kolika je to naša ušteda”, govori nam ekonomistica.

No, to nije bila jedina važna informacija koju mnogi nisu znali.

“Također, ukoliko imate onaj raspon, koji je zapravo psihološki trik, a kaže sniženja se kreću od 20 do 80 posto – onda ne može jedan proizvod biti snižen 80 posto, a svi ostali 20. Zapravo, minimalno jedna petina asortimana u toj prodavnici mora biti na najvišem oglašenom sniženju, dakle osamdeset posto, u slučaju primjera kojeg sam ja navela”, naglašava naša sagovornica.

Otkrila je i šta bi kupci mogli poduzeti kada svjedoče ovakvim ponudama.

“Jučer sam dobila neku ponudu sa popustima od sedamdeset posto – pregledala sam katalog i samo je jedan proizvod bio snižen toliko. To se riješava tržišnom inspekcijom”, upućuje Husić-Mehmedović na rješenje koje možda ne djeluje efikasno, ali je svakako važno.

Upitana o tome kako ovi dani utiču na psihu potrošača, naglašava kako Crni petak nije negativan fenomen, kakvim ga neki opisuju, te se osvrće na neka od istraživanja.

“Istraživanja pokazuju da smo svi mi pomalo materijalisti – sve nas kupovina čini pomalo sretnim. Mali materijalizam je zdrav za naše opće raspoloženje”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!