Husilović: Odgovornost građana BiH prema prirodi nije na zadovoljavajućem nivou

Vijesti 08. nov 202109:42 1 komentar
N1

Muamer Husilović iz Federalne uprave civilne zaštite gostovao je u Novom danu gdje je komentarisao poplave koje su zadesile našu zemlju te naglasio kako odgovornost i svijest građana prema prirodi nije na nivou na kojem je potrebna.

Govoreći o trenutnoj situaciji na području Federacije Bosne i Hercegovine Husilović je kazao da je stanje bolje nego prethodna dva dana u odnosu na period sa 4. na 5. novembar, kada smo imali veliki intenzitet padavina gdje vodotoci nisu mogli primiti tu količinu vode.

Trenutno stanje je bolje. Zadnja informacija koju sam dobio od Agencije za vodno područje rijeke Save da su svi vodotoci u opadanju. Kiša pada i danas i sutra će padati, i vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija“, izjavio je Husilović.

Istakao je i da je Vlada Federacije BiH donijela zaključak kojim je zadužila timove FUCZ da budu u pripravnosti, te naveo da su u stalnom radu, da su svi uposlenici na poslu, a da su njihovi timovi za spašavanje na vodi bili angažovani i tokom vikenda.

Posebno važno bilo djelovati u Messeru

Komentarišući najkritičnije tačke, Husilović navodi da je posebno važno bilo stanje u Kantonu Sarajevo, odnosno punionica kisika Messer.

Prioritet nam je bio da pomognemo tim ljudima. Pod vodom je bio čak i dio punionice kisika. Takođe, problem je bilo i radnicima da dođu na smjenu pa su ih prebacivali čamcima. Vadila se oprema da se prebaci na novu lokaciju“, naglasio je.

Husilović je za N1 naglasio i važnost odgovornosti građana prema prirodi.

Odgovornost građana prema prirodi

Koliko smo odgovorni prema rijekama, vodotocima kao građani u smislu bacanja smeća, siječenja drveća koje se ne bi smjelo sijeći, pa se pokrenu klizišta, zatim možda će neki trupac završiti u vodi pa zakrčiti neki kanal. Svijest u samom poštovanju prirode u BiH nije na nivou na kojem je potrebna“, potcrtao je.

Dodao je i kako je Federalna uprava civilne zaštite danas mnogo spremnija u odnosu na 2014. godinu.

Danas smo mnogo spremniji s aspekta opreme i obučenosti našeg osoblja u odgovoru na poplave, odnosno prirodne nesreće. Odmah ujutro, kada su krenule poplave, mogli smo krenuti i staviti četiri posade sa čamcima u funkciju pomoći ugroženim. U tom dijelu smo napravili iskorak“, poručio je.

Naglasio je i da se nikada ne može dati idealan odgovor kada su u pitanju velike prirodne nesreće, kao da to ne mogu čak ni mnogo razvijenije zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare