I iz Gradske uprave Sarajevo tvrde da nisu dali saglasnost za postavljanje panoa

Vijesti 27. sep 202217:15 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što su na mostu Suade i Olge (Vrbanja mostu) u Sarajevu radnici jutros počeli postavljati ogromni reklamni pano, iz sarajvske Općine Centar su za N1 odgovorili da oni nisu upoznati s tim te da je za postavljanje odgovorna Gradska uprava Sarajeva koja je dala saglasnost.

Ubrzo nakon toga, te tvrdnje su iz Gradske uprave Sarajeva demantovali, pa je tako gradonačelnica Benjamina Karić na Twitteru u odgovoru jednom od korisnika napisala da je za postavljanje panoa odgovorna Općina Centar.

Naime, korisnik je objavio status na Twitteru na kojem je napisao “raja, izgleda se sam displej postavio”, a na šta mu je Karić odmah odgovorila.

“Grad Sarajevo nije dao saglasnost za postavljanje led displeja na raskrsnici kod mosta Suade i Olge. Radi se o čistoj dezinformaciji. Za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole nadležna je opština. Uklanjanje je također obaveza opštine”, navela je Karić i ispod objavila i zapisnik Gradskog komunalnog inspektora u vezi s ovom temom.

Samim time, nadležnosti za postavljanje panoa se prebacuju sa jednih na drugih s obzirom na to da su jutros iz Općine Centar isto rekli za Gradsku upravu Sarajeva.

U međuvremenu, ogromni crni pano nalazi se na mostu, smeta prolaznicima, a i u potpunosti neprikladno izgleda.

Shodno tome, građani su se odmah aktivirali na društvenim mrežama negodujući zbog panoa koji bi mogao ugrožavati i vozače, bicikliste, ali i pješake zbog prometnosti i blizine Vilsonovog šetališta.

Jutros su za N1 iz inspektorata Općine Centar naveli da se inspekcijski postupak nastavlja te da se Arijans d.o.o. Sarajevo obratilo sa zahtjevom za postavljanje slobodnostojećeg reklamnog panoa tipa bilboard, dimenzija 4x3m u neposrednoj blizini mosta Suade i Olge.

Veliki reklamni pano osvanuo u centru Sarajeva, građani neprijatno iznenađeni

Uz zahtjev je priloženo rješenje Gradske uprave Grada Sarajeva kojim se daje saglasnost pravnom licu Arijans d.o.o. Sarajevo za korištenje priobalnog pojasa rijeke Miljacke u svrhu postavljanja jednostranog reklamnog panoa, također je priložena kopija katastarskog plana, zemljišnoknjižni izvadak i fotomontaža reklamnog panoa.

“Razmatrajući postavljeni zahtjev sa urbanističko-tehničkog aspekta zatraženo je stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da predmetna lokacija nije tretirana u okviru izrade Elaborata te da na ovoj lokaciji nije planirano postavljanje reklamnog panoa, ali je izlaskom na teren i obilaskom lokacije uočeno da u neposrednoj blizini nema postavljenih reklamnih panoa bilo kog tipa, te da uzimajući u obzir sve navedeno smatraju da se po predmetnom zahtjevu može zauzeti pozitivan stav ukoliko se zadovolje svi navedeni uslovi navedeni u sadržaju mišljenja. U skladu sa članom 7. Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo predmetni zahtjev je upućen nadležnom upravitelju saobraćajnice radi pribavljanja saobraćajne saglasnosti. Obzirom da se radi o cesti u nadležnosti KS zatraženo je mišljenje Ministarstva saobraćaja – Direkcija za puteve koja je dostavila mišljenje i u istom navela da je mišljenje Ministarstva saobraćaja – Direkcija za puteve da se ne može odobriti postavljanje bilo kakvog reklamnog panoa na lokacije koje nisu u skladu sa revidiranim Elaboratom”, rekli su nam jutros iz inspektorata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!