I novi američki državni tajnik kaže kako se nad Ujgurima u Kini vrši genocid

Vijesti 28. jan 202108:15
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Novi američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu da podržava suradnju s Kinom oko klimatskih promjena i drugih pitanja od zajedničkog interesa, no i ponovio da je nad ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Xinjiang počinjen genocid.

Odnos SAD-a i Kine “vjerojatno je najvažniji odnos koji imamo na svijetu”, rekao je novinarima.

Sve češće ti odnosi imaju neke kontradiktorne aspekte, pa su oni i konkurentski, ali također još uvijek i kooperativni, ustvrdio je Blinken te istaknuo da je borba protiv klimatskih promjena u interesu obje zemlje.

“Mislim i nadam se da ćemo to moći nastaviti, što se uklapa u širi kontekst naše vanjske politike i mnogih zabrinjavajućih pitanja koja imamo s Kinom, pitanja koja trebamo riješiti”, izjavio je Blinken.

Novinari su ga pitali kako je moguća suradnja ​​s Kinom nakon što je njegov prethodnik, bivši državni tajnik Mike Pompeo, prošlog tjedna izjavio da je Kina počinila genocid nad muslimanima u Xinjiangu, pri čemu je i Blinken podržao to određenje na prošlotjednom saslušanju pred Senatom.

“Ostajem pri ocjeni da je nad Ujgurima počinjen genocid i to se nije promijenilo”, izjavio je Blinken u srijedu upitan i o komentaru Linde Thomas-Greenfield, kandidatkinje predsjednika Joea Bidena za veleposlanicu pri UN-u, koja je kazala da State Department razmatra to određenje “jer nisu poštovane sve procedure”.

“Nisam zapravo vidio što je rekla veleposlanica Thomas-Greenfield, pa ne mogu to komentirati”, rekao je Blinken.

Blinken je svog prvog punog radnog dana zaposlenicima koji su ga dočekali u State Departmentu obećao da će popraviti odnose SAD-a s globalnim partnerima i pokazati svijetu da Amerika može biti lider, dodajući da su razgovori koje je već odradio pokazali da postoji “vrlo, vrlo snažna želja da se Sjedinjene Države vrate za stol”.

Politika prošlog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” narušila je tradicionalne saveze Washingtona, dok je juriš 6. siječnja na američki Kapitol od strane Trumpovih pristaša dodatno narušio američki globalni položaj, piše Reuters.

Bidenova administracija obećala je tvrd pristup prema Kini, no podržavatelji takve politike prema Pekingu su zabrinuti jer će SAD možda biti prisiljene na kompromis kako bi se napredovalo u pitanjima poput klime i Sjeverne Koreje, navodi agencija.

Specijalni izaslanik Bijele kuće za klimu John Kerry rekao je ranije na brifingu da Washington za klimu neće “trgovati” oko nijednog problema koji ima s Kinom.

Odvojeno, Blinken je izvijestio da je zamolio Zalmaya Khalilzada da ostane na mjestu američkog specijalnog predstavnika u mirovnim naporima u Afganistanu, nazivajući njegov rad “vitalnim”.

Khalilzad je u veljači 2020. pregovarao s talibanima o sporazumu o povlačenju američkih trupa iz tog najdužeg američkog rata, a Blinken je izjavio da nova administracija preispituje sporazum “kako bi bila sigurna da u potpunosti razumije obveze koje su talibani preuzeli, kao i sve na što se obvezala SAD”.

Komentari

Vaš komentar