I opozicija iz RS-a reagovala na zabranu ulaska Vučiću

Vijesti 17. jul 202215:12 > 15:14 13 komentara
N1

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je danas da je zabrana vlasti Hrvatske da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjeti Jasenovac neviđen i neshvatljiv skandal, koji je za svaku osudu.

“Ovo je istovremeno i diplomatski, ali i civilizacijski skandal koji se kosi sa svim moralnim i ljudskim načelima države koja treba da promoviše evropske i demokratke vrijednosti”, naveo je Šarović. Prema njegovim riječima, Jasenovac je najveći logor smrti na Balkanu i to mjesto, poslije 77 godina, treba da bude mjesto pomirenja, a ne političkih razmirica i vječito sporna tema u odnosima Srbije i Hrvtske.

“Ruka pomirenja koju časno pruža predsjednik Aleksandar Vučić je veliki gest i uvijek će biti veći od bilo kakvog govora mržnje, izazivanja tenzija i konflikata. Politika mira i stabilnosti je jedina ispravna politika koju i lično promovišem i zastupam”, naglasio je Šarović.

Potpredsjednica druge opozicione partije iz bh. entiteta Republika Srpska, PDP-a, Jelena Trivić izjavila je da je odluka vlasti Hrvatske da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću posjetu Jasenovcu možda i najveći diplomatski skandal od rata do danas. “Na bezbroj puta pruženu ruku prijateljstva, kako Hrvatskoj, tako i svakoj zemlji u regionu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz Hrvatske dobija odgovor u vidu zabrane dolaska u privatnu posjetu. To je možda i najveći diplomatski skandal od kraja rata do danas”, navela je Trivić.

Ona je istakla da posebnu težinu nosi zabrana Vučiću da posjeti upravo Jasenovac.

“Predsjednik Vučić nije osoba koja ikada ‘pravi haos’, kako su naveli u obrazloženju, već, naprotiv, neko kome je mir u fokusu političkog djelovanja”, ocijenila je Trivić.

Podsjećamo, danas je objavljena prepisak ministarstava iz Srbije i Hrvatske u vezi sa Vučićevom posjetom Jasenovcu.

Iz dokumenata se može vidjeti da posjeta srbijanskgo predsjednika nije bila službeno zatražena, a nakon odluke hrvatskih vlasti, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije Vučić zatražilo je od zvaničnog Zagreba “da Vučić obavi službenu posjetu Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. jula 2022. godine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare