I treći dan pregovora u zgradi Ambasade EU bez razultata, neki kažu – pomaka ima

Vijesti 01. dec 202120:09 0 komentara
N1

Izbor članova Predsjedništva bez etničkog prefiksa je ono na čemu insistiraju međunarodni pregovarači. Članovi Venecijanske komisije koji imaju konsultativnu ulogu idu i dalje. I tzv. plutajuće izborne jedinice formirane na dan izbora ne bi smjele imati nacionalni prefiks što je danas potvrdio i Bakir Izetbegović.

“Direktni izbor može jedino ako svaki glas vrijedi isto, da nema etničkih izbornih jedinica. Saglasni smo da etnički prefiks mora otpasti. To je stav i Venecijanske komisije”, naglasio je lider SDA i dodao da će i Čović morati pristati na to.

Ono što bi moglo biti prihvatljivo i za jedne i za druge je indirektni izbor članova Predsjedništva u Parlamentu, no problem je srpska strana.

“Onako kako je rečeno u Aprilskom paketu, ali postoji problem iz RS-a. Oni to odbijaju bez jakog obrazloženja, a nema jakog razloga za to pa mislim da ima prostora da se dogovorimo”, dodao je Izetbegović.

Šta o svemu misli Dragan Čović, nismo doznali jer ni danas nije bio spreman za izjave. S druge strane, opozicioni predstavnici iz Federacije koji su također danas pozvani na razgovor djelovali su pomalo zbunjeno. Naime, tek danas i samo dijelom su saznali o čemu zapravo pregovaraju SDA i HDZ.

“Vrlo je teško napraviti procjenu, načelno su rekli da su postignuti neki napreci. Zbunjujuće je to što smo do sada govorili prioritetno o brisanju etničkog prefiksa iz ustava. Danas nisam primijetio taj entuzijazam. Danas se govorilo o indirektnom izboru člana Predsjedništva. Danas je Čović potvrdio da je mostarskim dogovorom, u kojem je SDA potpisala legitimno predstavljanje, predstavljen načelni koncept koji se sada komplikuje i da SDA od toga sada bježi…”, kazao je Elmedin Konaković.

Pomaka ipak ima, dodao je Nermin Nikšić, ali i podvukao da je za opozicione stranke i u Federaciji ali i RS minimum neophodan za pregovore, zakon koji podrazmijeva tehničke pretpostake za poštene i fer izbore.

“Ako žele opoziciju u ovim razgovorima, uslov je donošenje zakona o fer i poštenim izborima, a to je elektronsko glasanje, videonadzor na biračkim mjestima i identifikacija birača. Onda smo spremni pričati o ostalim stvarima. Prije bilo čega, insistiramo da se skine blokada s rada parlamenata. Drago nam je da su u Domu naroda Parlamenta BiH učestvovali delegati iz RS-a i to smatramo pozitivnim znakom, bez obzira na to kakve su odluke pokušali donijeti”, izjavio je.

A o blokadama u Federaciji nastaviće se sutra, četvrtog i posljednjeg dana ove runde pregovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!