Iako je Kajmaković na crnoj listi SAD-a, VSTV nema razlog za njeno udaljenje

Vijesti 27. sep 202218:24 7 komentara

Diana Kajmaković zasad ostaje na dužnosti državne tužiteljice i zamjenice glavnog državnog tužitelja. Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) navode kako nema zakonske osnove za njeno udaljenje. U međuvremenu, bh. pravosuđe pokreće istragu o eventualnoj povezanosti tužiteljice s kriminalnim organizacijama.

Ciljanje na korupciju. A zatim njeno uklanjanje, i iskorijenjivanje. To je cilj uvedenih sankcija, kažu iz američkog State Departmenta. One su najvažniji alat za tu borbu, ali poručuju, ne i jedini.

“Sankcije će ostati važno oruđe, ne jedino, ali jedno važno sredstvo kada je u pitanju region i u pitanju je naš cilj, cilj koji dijelimo s vladama i ljudima u regiji o iskorijenjivanju korupcije”, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

SAD uvele sankcije Diani Kajmaković

Bez obzira na uvedene sankcije, dugogodišnja tužiteljica Tužilaštva BiH i zamjenice glavnog tužioca državnog tužilaštva, bar za sada, ostaje na toj funkciji, jer, poručuju iz VSTV-a, za njeno udaljenje nema zakonskog okvira. No, poručuju, bit će istražena zbog navoda o kršenju dužnosti.

“Ured nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje”, naveli su iz VSTV-a.

Ipak, izbor za glavnog državnog tužioca, poziciju za koju je Kajmaković bila kandidat, i to u u užem krugu, kažu iz VSTV-a, bit će ponovljen. Njen integritet i ranije je dovođen u pitanje, potvrdio je to i sam predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, od kada se njeno ime pojavilo u presretnutim razgovorima iz Sky aplikacije. Neprimjerene radnje i kriminalno-političke veze Diane Kajmaković još ranije je dokumentovala i Istražna komisija.

“Ja sam izuzetno razočaran ovim saopštenjem UDT pogotovo jer nisu već reagovali po onim saznanjima iz našeg izvještaja koja su tu još od juna. Ja nemam nikakve sumnje da su oni od strane predstavnika SAD već znali za neke ove stvari i ranije”, istakao je Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije.

Vrijeme u kome je američko ministarstvo finansija objavilo sankcije Diani Kajmaković, moguće je, smatraju pojedini, upozorenje nadležnima u BiH. Ali je porazno što to, poručuju, nisu sami shvatili.

“Problem je što se to radi pod vanjskim pritiskom, nikave samostalne, reformske, na zakonu zasnovane mjere nismo stanju ni u jednoj oblasti života donijeti. To je dio paketa koji SAD rade prema regionu pa i prema BiH, to ide dosta sporo, dosta je pojedinačno, ne moemo se na to osloniti, hoću to da naglasim, to nije dovoljno”, mišljenja je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra.

Iz državnog tužilaštva kažu otvoren je predmet protiv Diane Kajmaković. Provjeravaju se njene koruptivne povezanosti s određenim kriminalnim grupama.

Istražne radnje pokrenute su, prema riječima v.d glavnog tužioca državnog Tužilaštva, protiv svih čija se imena spominju u razgovorima na Sky aplikaciji, a to su pored Kajmaković, i Dubravko Čampara i Oleg Čavka. Kajganić kaže, otvoren je i predmet protiv svih koji se od ranije nalaze na američkoj crnoj listi. To su, podsjetimo, i bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić te bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare