Ibrahim Hadžibajrić i Benjamina Karić darovali bebu rođenu u Općoj bolnici

Vijesti 01. jan 202211:22 1 komentar
Općina Stari Grad

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetili su jutros Opću bolnicu Prim.dr. Abdulah Nakaš gdje su darovali prvu bebu koja se rodila u ovoj bolnici u 2022. godini. Uz čestitke majci Samki Hasibović koja je jutros oko 07:00 sati na svijet donijela zdravog dječaka koji je dobio ime Vedad, načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić darovali su bebu novčanim darovima od po 500 KM.

S obzirom na to da su od 24.decembra, uslijed pojave omikron soja virusa zabranjene posjete svim klinikama u okviru KCUS-a, nije bilo moguće posjetiti porodilju na Klinici za ginekologiju i porodiljstvo KCUS-a, koja se prva porodila u 2022. godini i na svijet donijela blizance. Ipak, kako je najavio Hadžibajrić, nijedna beba neće biti zaboravljena i spremni su darovi za sve koje su se rodile sinoć od ponoći ili će se roditi do kraja dana.

“Sve bebe koje se rode u Sarajevu 01.januara dobit će naše čestitke i novčane darove. Odlučili smo da tako barem malo uljepšamo sumornu svakodnevnicu i početak ove godine, a i da olakšamo njihovim roditeljima. Prvorođenoj bebi i majci smo darovali 500 KM u želji da ih potroše u zdravlju i radosti, a sve ostale bebe, nevezano kojoj općini po rođenju pripadaju, dobit će od Općine Stari Grad po 300 KM”, izjavio je Hadžibajrić. Dodao je da su spremni darovi i za majku blizanaca koja se noćas porodila na Klinici za ginekologiju i porodiljstvo KCUS-a, te da je planirano da on i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić daruju i ove bebe po izlasku iz bolnice.

Gradonačelnica Karić uputila je čestitke sretnoj majci, kao i ljekarima i medicinskom osoblju Opće bolnice i zaželjela im sretan početak 2022. godine.

“Ovo je najljepši način za početak jedne godine i jednog novog poglavlja u životu porodice koja je dobila dijete. Od srca čestitam roditeljima i želim im da njihov dječak, kao i sve druge bebe, imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo. Želim istaći da ćemo čim to bude moguće darovati i bebe blizance koji su se noćas rodili na Klinici za ginekologiju i porodiljstvo KCUS-a, odmah po izlasku iz bolnice”, izjavila je Karić.

Kako su naveli iz Općine Stari Grad, ova lokalna zajednica je prije skoro 20 godina uvela praksu takozvanih čestitki za mlade majke.

“Kako bi se pokazalo porodicama koje su dobile prinovu da ova lokalna zajednica misli na njih, običaj je bio da se posjeti svaka mlada majka i odnese joj se cvijeće i čestitka – novčani prilog. Ta praksa je nastavljena do danas, a s godinama se povećavao iznos novčanih darova. Samo u ovoj godini majkama je isplaćeno skoro 100.000 KM”, dodali su.

Hadžibajrića i Karić na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice u Sarajevu jutros su dočekali doktorica Aida Bjelopoljak i dežurno medicinsko osoblje kojima su također uručeni prigodni pokloni. Prvi porod u 2022. godini u ovoj bolnici protekao je bez problema, a majka i beba, koje po mjestu prebivališta pripadaju općini Novo Sarajevo, osjećaju se dobro i uskoro će moći ići kući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare