IGK: Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida

Vijesti 20. jan 202208:34 > 08:491 komentar
Podijeli:
Gideon Greif
Izvor: Gideon Greif

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je izraelski historičar Gideon Greif, optužen za poricanje genocida, najavio da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima te ocjenjuje da ova njegova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka, zbog njegovog rada u ime entiteta RS, ukinula nagradu za istraživanje holokausta.

U saopćenju za javnost iz IGK-a podsjećaju na otvoreno pismo koje su poslali njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier, u kojem su istakli kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji predvodi tzv “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala vlada entiteta RS i koja ga plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.

Poslije snažne kampanje, kako se navodi u saopćenju, IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Greifa.

Kako dalje podsjeća IGK, Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

“Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tzv. komisije”, podvlači IGK.

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno puvuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tzv. komisije.

IGK konstatuje da se ovim, kako navode, ne mijenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar