IGK: Najoštrije osuđujemo usvajanje Rezolucije o stradanju srpskog naroda

Vijesti 03. jul 202107:53 > 07:54 5 komentara
Srebrenica
Srebrenica (N1)

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije je osudio usvajanje Rezolucije o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku od Skupštine opštine Srebrenica.

Iz IGK su poručili kako “najoštrije osuđuju i potpuno odbacuje anticivilizacijsko, dehumanizirajuće usvajanje navedene rezolucije” bez prisustva odbornika iz reda bošnjačkog naroda.

“Jednostrani čin političke opcije u Skupštini opštine Srebrenica koja kontinuirano ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i historijski i naučno utvrđene činjenice o genocidu, agresivno atakuje na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, posebno Bošnjake, namjerno se dešava uoči komemorisanja 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i poslije presuda osuđenim ratnim zločincima Mladiću, Stanišiču i Simatoviću.

Institut za istraživanje genocida Kanada: Pokušaj internacionalizirati negiranje genocida

Presuda koje su potvrdile ranije presuđen udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Upotrebom političkih poltrona u Skupštine opštine Srebrenica, negator države Bosne i Hercegovine i negator genocida, Milorad Dodik pokušava internacionalizirati negiranje genocida, kao navodnu osnovnu komponentu antibosanskog kvazi diplomatskog djelovanja”, ocjenili su u Institut za istraživanje genocida Kanada.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima. Srbija kao jedina država u svijetu osuđena je da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

“U najmanje tri presude presuđen je i udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dakle imamo utvrđene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verificiran genocid u Evropi. Znači da ima i pravnu i historijsku validnost”, zaključili su u IGK-u.

Institut za istraživanje genocida Kanada smatra kako su “Dodik i njegovi poltroni u Srebrenici svjesni društvene, historijske i naučne istine da su Srbija i paradržavna tvorevina Republika Srpska planirale i vodile agresorski rat protiv Bosne i Hercegovine te počinile genocid nad Bošnjacima”…

“To potvrđuju brojne presude, dokumenti i rezultati istraživanja Komisije Vlade Republike Srpske o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Ti antibosanski elementi svjesni su krivične i političke odgovornosti za genocid, a posebno su svjesni činjenice da je entitet Republika Srpska nastao na genocidu. Da je rječ o genocidnoj tvorevini koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička, politička i akademska elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost”.

“Dobro osmišljeni projekt”

Zaključeno je kako se radi o “dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u Republici Srpskoj”, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva, posebno u SAD-u i Kanadi. Te angažuju mnogi kvazi lobisti i istraživači.

“Imajući u vidu da ovakav teški atak na istinu, pravdu i žrtve, direktno atakuje na ugled i značaj međunarodnog prava, međunarodne pravde i međunarodnih institucija, Internacionalni ekspertni tim IGK-a će poslati pismo premijeru Kanade i drugim nadležnim kanadskim političkim i pravnim subjektima i tražiti da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje. Istovremeno ponovo čemo tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu primjenu bonskih ovlaštenja u smislu sankcionisanja negatora genocida i nametanja zakona o negiranju genocida kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida”, stoji na kraju saopštenja Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare