IGK pisao ambasadi Izraela u Kanadi: Pokažite empatiju za preživjele u genocidu

Vijesti 11. aug 202211:09 2 komentara
IGK

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je poslao pismo Ambasadoru Izraela u Kanadi Dr. Ronen Hoffman,nakon štoje ambasada Izraela u Tirani izrazila podršku izmjenama Izbornog zakona u BiH, a koji je pokrenuo lavinu negodovanja.

U pismu IGK-a se između ostalog kaže:

“Mi Bošnjaci dobro znamo kako počinje markiranje “drugog” i kako to može završiti. Jevreji su doživjeli holokaust i najbolje znaju šta to znači i koliko opasno može biti. Bošnjaci su doživjeli genocid u Srebrenici, ali i prije toga u Drugom svjetskom ratu i u ostalim nasilnim periodima svoje historije, suočavali su se sa planiranim masovnim ubistvima, raseljavanjima, pritiskom da promjene svoja vjerska ubjeđenja. Nad Bošnjacima je počinjeno deset genocida. To su najteži oblici stradanja. Prirodno bi bilo, ljudski i humano da postoji osjećaj empatije među narodima koji su doživjeli i preživjeli holokaust i genocid”, stoji u saopćenju.

Kažu da je Kanadaska bošnjačka zajednica je zato sa nevjericom primila vijest o podržavanju segregacijske i rasističke, antibosanske i antievropske politike koji vode i personificiraju Dragan Čović i Milorad Dodik, od strane Ambasade Izraela u Tirani koja je takođe zadužena i za BiH.

“Jevrejsko bošnjačko prijateljstvo je historijski zasnovano na: bratskom prihvatanju Jevreja u BiH u vrijeme kada su progonjeni iz Španije, u Drugom svjetskom ratu Bošnjaci su čuvali Jevreje u Sarajevu i BiH od nacista riskirajući i vlastite živote. Hagada, jedan od najbitniji dokumenata jevrejskog stradanja je sačuvan u Sarajevu. Sačuvali su Hagadu Bošnjaci u Sarajevu i tokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima”, stoji u pismu.

Imajući sve ovo u vidu, Kanadska bošnjačka zajednica zahtjeva od Hoffmana da ih primi na razgovor te da uspostave saradnju koja će ići u pravcu boljeg razumijevanja.

“Evropa je u ozbiljnoj nevolji. Zapadni Balkan u još većoj. Historija nas uči na šta sve to može izaći u teškim vremenima koja su ispred nas”, piše na kraju saopćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare