Igor Stojanović: Ne vjerujem Denisu Zvizdiću

Vijesti 12. jul 202118:35 > 19:16 1 komentar

Igor Stojanović, poslanik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, u razgovoru za N1 kazao je da ne dijeli stav kolega iz stranke koju su pozvali Denisa Zvizidića u SDP. Kazao je kako ne vjeruje Zvizidiću da će u "kriznim momentima" prestati da razmišlja na "esdeaovski" način.

N1:  Nacrt zakona o visokom obrazovanju izazvao je turbulencije, kako u akademskoj zajednici, tako i na političkoj sceni KS. SDP nije dao podršku ovom nacrtu Zakona. Javno ste to obznanili, ali samo dan ili dva prije zasjedanja skupštine. Zašto niste ranije izašli sa tim stavom?

Igor Stojanović: SDP je i ranije tokom kreiranja nacrta Zakona davao svoje sugestije. Međutim, kada smo shvatili da nijedna naša kritika neće biti uvažena uskratili smo podršku. Bile su negativne reakcije fakulteta, ali i studenata.

Igor Stojanović: Zaštiti državne fakultete

Na kraju je premijer Edin Forto odlučio da ovu tačku povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja. Da li bi SDP istrajao u svom stavu da se raspravljalo o ovom Zakonu?

Mi smo bili spremni boriti se za svoje stavove na samoj sjednici. Bili smo spremni i na kompromise. Pomalo nas je sve šokirala ostavka ministrice. Ona je odustala od zakona i podnijela ostavku.

Kritikovali ste ostavku ministrice Melike Husić Mehmedović. Šta je trebala učiniti?

Njena ostavka znači da nije istrajala na Zakonu. Smatramo da je trebalo uvažiti makar dio kritika fakulteta i studenata. Moralo se mnogo više razgovarati.

Igor Stojanović
Igor Stojanović (N1)

Mnogo zamjerki iznijeli ste na nacrt ovog Zakona. Jedna od njih je da se zakon suprotstavlja interesima studenata i akademskih radnika. Rekli ste kako je to je izuzetno loš zakon kojim se komercijalizuje obrazovanje. Zbog čega?

Zakon je po mišljenju zastupnika SDP-a izuzetno neoliberalan, širi kapacitete i uticaj novca. Širi prostor za djelovanje privatnih fakulteta. U ovom trenutku je takva komercijalizacija neprihvatljiva.

Uvođenjem Vijeća za obrazovanje i nauku se uvodi dodatna politička kontrola nad univerzitetom, poručio je SDP. Ko želi politički kontrolisati Unuverzitet u Sarajevu?

Ministricu obrazovanja je predložio nezavisni krug zastupnika. Ne mogu reći da oni žele kontrolisati, ali je činjenica da u Zakonu nije napisano kako će se imenovati vijeće ni koliko će mu trajati mandat. To nije dobro. Ostavlja se mnogo prostora za političke manipulacije.

Niste podržali ni inicijativu zastupnika SDA Harisa Zahiragića da se zaposle mladi ljekari koji su bili angažovani u borbi protiv pandemije. Ne smatrate ovaj prijedlog dobrim?

Prijedlog je populistički. Ja sam tražio da se mladim ljekarima produže ugovori jer je moguće da će biti novih valova korone. Ali u ovom trenutku Vlada KS je u velikom gubitku od 160 miliona.

Da li je u ovom trenutku Narod i pravda jača stranka od SDP-a?

Samo je jača u KS. NiP jeste u ekspanziji, ali SDP ima duplo više glasova na nivou države. SDP je najjača opoziciona stranka.

Čuli smo iz SDP-a pozive za ujedinjenjem sa DF-om. Kako gledate na to?

Jedan naš potpredsjednik Vojin Mijatović je pozvao DF. Ja se ne slažem s njim. DF je u velikom osipanju.

O Denisu Zvizidiću

Reagovali ste i na pomen kako bi Denis Zvizdić nakon odlaska iz SDA mogao završiti u SDP-u. Niste zagovornik te opcije?

Drugi potpredsjednik SDP-a Zukan Helez je pozvao Zvizdića. Ja se ne slažem ni sa njim niti sa Mijatovićem. Neko ko 30 godina sjedi u SDA i pozivati ga danas da, zajedno s nama, vodi borbu za jednakopravnost naroda u Bosni i Hercegovini – za mene je iluzorno. Ja takvom čovjeku ne vjerujem. Kako ću imati povjerenje u čovjeka koji 30 godina sjedi u stranci kojoj je prioritet odbrana bošnjačkog naroda. SDP je stranka kojoj je prioritet država i ravnopravnost naroda. Kako da očekujete sutra kada dođe krizni momenat, kada Denis Zvizdić bude trebao podići ruku, kad ja očekujem da digne za jednakopravnost – on će razmišljati na “esdeaovski” način… Znate kako kadrove bira SDA? Mora biti Bošnjak, mora biti musliman. I Zvizdić je branio tu ideologiju čitavo vrijeme. Ne možete samo malo doći u SDA pa malo u SDP. Bojim se da bi to oslabilo SDP.

I dalje traje borba oko pružanja telekomunikacijskih usluga Vladi KS. Hoće li to biti Mtel ili BH telecom. Od februara traje ova trakavica. Ima li naznaka kada će biti okončan izobr ponuđača?

U žalbi koja je na neki način usvojena, tamo je stajalo da nema dovoljno obrazloženja zašto je prihvaćena ponuda Mtela. Očekujem da što prije to dobijemo obrazloženje.

Da li bi osnovni kriterij trebao biti najpovoljnija ponuda?

Apsolutno, a u isto vrijeme moram reći da treba zaštiti domaću kompaniju. I naravno, ne treba da joj bude olakšavajuća okolnost samo zato što je domaća. Najbolja ponuda mora biti prioritet. Opozicione stranke ovu stvar politiziraju i pokušavaju na svaki način od ove Vlade da naprave neprijateljsku samo zato što je izabrala Mtel. Ali ne pričaju o BH Telecomu koja je od firme koja je imala 110 miliona dobiti za 10 godina spala na 13 miliona – to je teška propaganda opozicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare