Igra gluhih telefona: Šta se znalo o Duliću i Bašiću prije nego su nas napustili

Vijesti 01. nov 202219:09 1 komentar
N1

Novi zakoni o kleveti i govoru mržnje, najavljuju se u Republici Srpskoj, uprkos burnim negodovanjima iz medijske zajednice. Vlasti kažu da poštuju standard Evropske unije. Pored novih zakona, epilog čekaju i stari postupci - pitanja, posebno ona o saradnji policijskih i bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Mladić iz Laktaša Mladen Dulić je prije samoubistva, otišao u policijsku stanicu – prijavio video snimak na kojem je na najgrublji način ismijan. Policija ga nije uklonila, nemaju zakonskog osnova kažu.

“Tačno je da je mladić došao policiji i prijavio ugrožavanje. Tražio je da se snimak skine sa interneta, ali policija nema mogućnost da sa mreža skida određenu informaciju koju je neko već plasirao da li putem mreža, ili nekog svog profila i slično. Mi smo obavijestili tužioca o toj prijavi i tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela”, rekao nam je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, tvrdeći da je to učinjeno isti dan.

Zbog svega bi se morali mijenjati zakoni, kaže ministar na kraju svog mandata, ne odgovarajući da li namjerava fotelju da zadrži.

“Da će biti potrebno da se i zakonski odredimo prema takvim ugrožavanjima, omalovažavanjima, izrugivanjima nekih lica koja teško to podnose, njihove porodice trpe zbog toga”, dodao je.

Iako uz mnogo kritika iz medijske zajednice, vlasti Republike Srpske namjeravaju donošenje i Zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti, te definisanje klevete kao krivičnog djela. Pojedini, poput bivšeg predsjednika VSTS-a obrazlažu da je javni prostor u RS El Dorado u kojem se svakom pojedincu za par stotina maraka može uništavati život.

“Takvo zakonodavstvo postoji u većini evropskih zemalja, a oni (međunarodna zajednica) su insistirali da to tako ne bude definisano tako, kleveta, samo na prostoru bivše Jugoslavije. Uzećemo najbolju praksu, nećemo donositi zakon koji je neprovodiv, ili koji će imati određene manjkavosti”, rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Manjkavosti, ali i igre gluvih telefona ima i u slučajevima saradnje policijskih agencija. Je li se olako i bez kazni prešlo preko informacije da je SIPA znala da se priprema ubistvo policajca, neposredno prije pucnja u radenka Bašića. Kriminolozi stava da mora bolje, ali da se očekuje i mnogo od realizacije sporazuma sa EUROPOL-om.

“Trenutno ne možemo biti zadovoljni saradnjom između policijskih agencija u BIH. Stiče se utisak da ta sradnja više zavisi od ličnih odnosa čelnih ljudi agencija, a ne sistemskih rješenja. Zato dolazi do ovih situacija, da je jedna agencija ima podatak koji je prijeko potreban drugoj, a da on, ili ne dođe, ili dođe sa zadrškom, što može imati fatalne posljedice. Za nadati se da će uspostavljanjem kontrolne tačke, kako je to usaglašeno, po volji svih aktera, i unapređenjem nekih sistemskih rješenja, stvari biti prevaziđene…”, istakao je profesor bezbjedonosnih nauka Predrag Ćeranić.

Još 2016. godine BIH je potpisala Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, ali dokument nikad nije do kraja realizovan. Prošle sedmice Savjet ministara izglasao je da će sjedište kontakt tačke biti u Sarajevu u Ministarstvu bezbjednosti, ali enigma ostaje da li će se birati novi oficir za vezu sa Hagom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare