“Kordić će biti gradonačelnik Mostara, SDA će dobiti neki ustupak”

Vijesti 08. feb 202111:34 > 11:36 3 komentara
N1

Slavo Kukić, sociolog i univerzitetski profesor, ne očekuje velike promjene na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru koja je zakazana u srijedu, 10. februara 2020. godine. kako kaže, HDZ i SDA sada prave svojevrsni igrokaz za javnost, a u suštini sve je ranije dogovoreno između ove dvije stranke. Kukić je za N1 ocijenio da će novi gradonačelnik Mostara biti Mario Kordić, kandidat HDZ-a, a SDA će dobiti neki ustupak ili u Mostaru ili na višim razinama vlasti. Profesor Kukić je za N1 kazao kako su politike u Mostaru napravile "Berlinski zid", te da taj grad izmjenama Izbornog zakona postaje "jedan grad pod dva krova".

“Ne vidim da će se išta dogoditi. Ja osobno mislim da je dogovor između HDZ i SDA takav da trebaju talasati, kako bi u javnosti stvorili privid, da se jedan i drugi snažno bore za svoje kandidate za gradonačelnika. Po mom sudu, taj posao je dogovoren, ali se stvara privid za javnost. Ne mislim da će se u srijedu išta dogoditi, dapače, održat će se još dva-tri Vijeća, a u konačnici će gospodin Kordić biti gradonačelnik Mostara. SDA će dobiti neki ustupak, na razini Mostara ili na višim razinama vlasti. Ne isključujem da je dio tog tala i Upravni odbor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu koji je već završen”, rekao je Kukić u uvodu.

Drugim riječima, sve što se sada događa je igrokaz za javnost, a sve se već zna i ranije je dogovoreno?

“Apsolutno. To je igrokaz za javnost. Elementarno je sljedeće, oni žele zadržati status quo, ni jedni ni drugi ne žele promjene, jer svaka vrsta promjene je i za jedne i za druge apsolutna opasnost da ta promjena ne otvori neke druge komunikacijske kanale, a i onemogući uvid u ono što se radilo prethodnih 25 godina, posebnice u zadnjih 12, gdje nije isključeno da bi neki završili tamo gdje takvi svugdje u svijetu završavaju”.

BH blok će biti opozicija, istakao je Kukić, ali u Mostaru trebaju imati proaktivnu ulogu kako bi i međunarodnim centrima moći pokazali ko su oni “koji su zarobili Mostar i koji ga u tom stanju drže.”

“BH blok će biti opozicija, ali mislim da trebaju imati proaktivnu ulogu. Treba nuditi neku vrstu koncentracijske vlasti na razini Gradskog vijeća i izvršnoj vlasti Grada Mostara, po principu ko je koliko osvojio mandata – takav utjecaj treba da mu bude. To im neće biti dopušteno, neće to prihvatiti ni SDA ni HDZ. Ali takva ponuda od BH bloka bi bila važna jer se njom demistificira sve ono što je pozadina ove igranke, a šalje se poruka međunarodnim centrima moći da oni koji su zarobili Mostar 25 godina će činiti sve da ga u tom stanju drže.”

Sagovornik N1 je rekao da ne poznaje lično niti Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar, niti Marija Kordića, HDZ-ovog kandidata – ali je ocijenio da je njihov ulazak u politiku – gubitak za zdravstvo i medicinu.

VEZANE VIJESTI

“Po onome što znam, referentni su liječnici, ali ovim izletom u politiku – bojim se da će medicina izgubiti, a politika neće dobiti. U konačnici, ako jedan i drugi budu zarobljeni u ovoj priči – shvatit će da igru nije uveden da bi igrao, da bi određivao pravce Mostara, nego kako bi se dobio veći broj mandata, veća razina utjecaja. Bojim se da će se suštinski odluke donositi izvan njihovih ureda.”

HDZ i SDA će ostati u koaliciji, suštinskih promjena neće biti – a naredne četiri godine će se vidjeti slika ista kakava je bila prethodnih 12 ili 25 godina – istakao je u razgovoru.

“Oni su dogovorili već da se razumijemo, a mislim da je dio dogovora da HDZ ima gradonačelnika, jer taj gradonačelnik HDZ-u i Čoviću znači u simboličkom smislu puno zbog njegovog komuniciranja s javnošću po principu da je Mostar ‘hrvatski stolni grad’. Zamislite kada bi se ta prva pozicija izgubila koji bi to udar za njega bio i sve ono što je komunicirao s javnošću. Koja je cijena plaćena ne znam, ali neovisno otome, HDZ je i prethodnih 12 godina imao gradonačelnika, ali su sve odluke donošene zajedno. Niti jednu odluku Ljubo Bešlić nije mogao donijeti bez svog zamjenika, jer su u pravilima igre dogovorili da je potreban supotpis i jednog i drugog i za najsitniju odluku. To će biti i u buduće, na način kako su predvidjeli izmjenama Izbornog zakona – ništa se neće specijalno promijeniti. Što bi narod rekao ‘trla baba lan, da joj prođe dan’. Gledat ćemo ono što smo gledali sve godine, i naredne četiri godine.”

Nakon Lokalnih izbora u Mostaru, prvih poslije 12 godina, u javnosti se sve češće govori da se u tom gradu nije ništa suštinski promijenilo, da je ostao “grad slučaj”, i da je Mostar nakon izbora postao “jedan grad pod dva krova”.

“Izmjenama Izbornog zakona koje su usvojene po dogovoru Čovića i Izetbegovića, u Mostaru je nestalo nešto što je do sada funkcioniralo kao moguća integracijska jezgra. Nestala je centralna zona, a tim izmjenama je Mostarcima koji žive u centralnoj zoni data mogućnost izbora da li će glasati na lijevoj ili na desnoj strani. Prema tome, tim izmjenama, Mostar je podijeljeniji no što je bio prema Izbornom zakonu do sada. Sasvim izvjesno, to uvodi novu dimenziju. Dobro je to primijećeno, Mostar postaje jedan grad pod dva krova, definitivno podijeljen grad, nažalost. Iako u njemu nema Berlinskog zida, politike čine sve da ga ne samo održe, nego da ga i podebljavju”, zaključio je Slavo Kukić u razgovoru za N1.

Podsjećamo, u petak, 5. februara, sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara je prekinuta zbog nedostakta kvoruma. Nastavak je zakazan za srijedu. Nakon što nije prošao zahtjev Kluba Bošnjaka, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu GV Mostar. BH Blok je tražio nastavak sjednice u srijedu u 13 sati obzirom da nema dvotrećinske većine glasova, odnosno kvoruma za glasanje u drugom krugu glasanja. Odluka je izglasana, te je sjednica prekinuta. Koalicija za Mostar tražila je prekid sjednice zbog dodatnih konsultacija nakon prvog kruga glasanja.

U prvom krugu glasovanja Mario Kordić kandidat HDZ-a BiH dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Barlalija iz BH Bloka 5 glasova. Suzdržanih je bilo pet. S obzirom na to da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova ulazi se u drugi, a u koji su ušli Guzin i Kordić.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare