Medicinari uporedili iskustva iz rata u BiH i pandemije

Vijesti 17. apr 202117:46 0 komentara
Ljekari u vrijeme rata u BiH
Ljekari u vrijeme rata u BiH (RSE)

Ilijaz Pilav, šef klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za Radio Slobodna Evropa (RSE) uporedio je rat u BiH sa pandemijom. "Kao neko ko je preživio Srebrenicu, dakle, ni sa čim svoju golgotu nikad iz Srebrenice nisam ni smio, ni mogao, ni htio uporediti do ovoga vremena", kaže on.

Ilijaz Pilav dodaje kako sad, “dostojno toj mojoj golgoti”. I golgoti kao medicinskog radnika. Stavljam u istu ravan ovo strašno vrijeme. I ono kroz šta prolaze sad medicinski radnici“.

Ilijaz Pilav o ratnim iskustvima

On je skoro mjesec dana u bolnici proveo kao pacijent. Sa izuzetno teškom kliničkom slikom. Kaže da je svjedočio neopisivoj požrtvovanost medicinskih radnika.

Doktor Ilijaz Pilav je osnovao ratnu bolnicu u Srebrenici. U svjedočenju za Memorijalni centar Srebrenica je ispričao kako je svoju prvu amputaciju uradio u šumi testerom za željezo. Bez anestezije. Bez ikakvih medikamenata. Bez pravog zavoja. U bolnici u Srebrenici tokom rata je operisano preko 4.000 ranjenika.

„U ratu smo vrlo brzo naučili s čime se suočavamo. Vrlo brzo smo naučili na koji način treba da se nosimo sa svim onim teškoćama koje jedna brutalnost rata nosi sa sobom. Međutim, u uslovima pandemije, smo se našli u jednoj situaciji da djelujemo na sasvim nov način. Gdje zapravo nema ni literarnog ni praktičnog iskustva od prije“, objašnjava Pilav.

Dodaje kako ne postoji mogućnost zaštite i medicinske zakonitosti koje medicinskim radnicima mogu da pomognu da se suprotstave pandemiji.

„U hodu. U toku nesreće se stvaraju i određene smjernice. I protokoli u smislu liječenja. Ali zajednička stvar i jednom i drugom vremenu, jeste da su doista, ali doista, medicinski radnici ponovo na prvoj crti. I da možda sad i više žrtvuju i sebe i svoje porodice. Nego u vrijeme rata“, kaže on. Dodaje kako mu je nepojmljivo da je u Sarajevu, „otvoren lov na medicinske radnike“.

Fokus na KCUS-u

KCUS je u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa te bolnice u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata. U pismu se navodi da zbog toga “u radu nailaze na veći broj problema”.

„Imate situaciju kad u nekoj drugoj ustanovi umre pacijent. Koji je zaražen COVID-19. Onda se kaže umro je od korone. U isto vrijeme imate situaciju kada na KCUS-u, koji je najveća medicinska ustanova, umre pacijent, onda ljekare proglašavaju ubicama“, dodaje Pilav.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!