Ima li “krtica” u opozicionim redovima u RS, Nešić glavni “osumnjičeni”?

Vijesti 20. dec 202119:37 > 19:42
N1

Gubitak Prijedora, unutrašnja neslaganja, previše potencijalnih kandidata, a premalo izbornih funkcija. Sve su to opterećenja za opoziciju Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Sedam dana poslije jednih, i deset mjeseci uoči drugih izbora opozicioni glasači u Republici Srpskoj zbunjeni, a opozicioni prvaci suočeni s pitanjem, ima li krtica u njihovim redovima?

Još jedna izborna pobjeda Milorada Dodika i još jedan težak šamar izbornim gubitnicima. Sedam dana poslije izbora u Prijedoru u opozicionim redovima, pred mikrofonima se ratuje optužbama za gubitak izbora, a iza tastatura saopštenjima i tekstovima o navodno lažnim opozicionarima.

“Moramo prvo da vidimo ko je tu iskren, ko nije iskren, nema da se ljudi tu nameću kao neki lideri, da oni postavljaju neke ultimatume kao što vidimo da ovih dana i gospodin predsjednik DNS-a Nenad Nešić to radi”, saopštila je Maja Dragojević Stojić, članica Predsjedništva SDS-a.

Već drugi put stranka Nenada Nešića gubi nekada najjače uporište, a spirala poraza počela je baš sa njegovim preuzimanjem stranke. I dok je u izbornoj noći tvrdio da je spreman na preispitivanje i sopstvene odgovornosti zbog gubitka, u danima nakon izbora odgovornost vidi u partnerima, PDP-u i SDS-u, pa ne isključuje ni mogućnost raspada bloka.

“Ja smatram da ne bi trebalo dovesti do raspada, ali ne bih isključio ni raspad. Ono što mogu da kažem jeste ko danas iskoči sa inokosnim kandidatom bez obzira da li to bio neki pojedinac ili partija iz opozicije taj radi na razbijanju opozicije”, izjavio je ovo Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Deset mjeseci uoči predstojećih izbora opozcioni prvaci, čini se, najviše kalkulišu o tome ko će biti prvaci na izborima. Lista potencijalnih kandidata sve je duža. Ključne funkcije su tek dvije – član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Republike Srpske.

Stanivuković: Ukazao bi punu podršku Jeleni Trivić

“Mislim da opozicija treba da se vrati na razgovore, dogovore, da prestanu da se u medijima samoproglašavaju ili proglašavaju kandidati za funkcije”, mišljenje je Milana Miličevića, predsjednika Glavnog odbora SDS-a.

Za Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i člana Predsjedništva PDP-a, imperativ pobjede opozicije na predstojećim izborima je jedinstvo. Ipak priznaje, vrata komunikacije su zatvorena, a između redova za to optužuje one koji posljednjih dana vode ratove preko sopstvenih tastatura. Ipak na direktno pitanje da li bi podržao kandidaturu Jelene Trivić odgovara da bi joj ukazao punu podršku.

“Kako ne bi, puna podrška, najveća podrška, to sam hiljadu puta rekao. Podržaću sve što je viši cilj, ja u ovoj priči nisam bitan. Rekao sam hiljadu puta ima boljih kandidata od mene, ima boljih. Možemo ih nabrajati do zore”, izjavio je Stanivuković.

Izbori u Prijedoru su opomena za opoziciju

Vjerovatno do zore bi se mogli nabrajati i potencijalni razlozi za gubatak Prijedora, ali u najkraćem, analitičari kažu, 12. decembar posljednja je opomena kako ne treba. Velizar Antić smatra da je problem u DNS-u i SPS-u, ali i SDS-u i PDP-u jer nisu napravili otklon od ranijih partnera Milorada Dodika. Tanja Topić, ipak, tu odgovornost prebacuje na mlaku, kaže, “salonsku” politiku.

“Po mom mišljenju je trebalo na neki način napraviti otklon od njih barem u tom početnom dijelu dok ne vidimo da li su oni zaista promijenili svoju politiku ili su na neki način bili natjerani iz vlasti da pređu u opoziciju”, ističe analitičar Velizar Antić.

“Poruka Borenoviću i Šaroviću jeste ta da se politička bitka ne dobija saopštenjima i medijskim nastupima. Ono što se definitivno traži jeste da morate neposredno komunicirati sa građanima”, poručila im je Tanja Topić.

I dok su neslaganja jasna, a razlike, čini se, sve dublje, manje je jasan recept za njihovo prevazilaženje. Još manje volja, ali i model na osnovu kojeg će opozicija do jedinstvenih kandidata za dvije ključne funkcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad