Ima li pravde za ubijene u Zalazju: I poslije 29 godina jednako boli

Vijesti 12. jul 202119:20 2 komentara

Željko Perić imao je 19 godina kada je ubijen. Majka Bojka i ove godine zapalila je svijeću i poljubila sliku. I poslije 29 godina jednako boli.

“Jedinak sin. Otišao mlad u vojsku. Nije se vratio. Njihove žrtve svi poštuju, naše niko. Kako ne boli, kako ne boli”, priča nam Bojka Perić.

Nema istine

Nema pravde za ubijene u Zalazju kaže i Milan Grujičić. Njegov otac ubijen je 1992. godine kada je Milan imao svega deset godina. Teško je oprostiti, kaže, jer krivci nikada nisu pronađeni.

“U mene je otac poginuo, njegov rođeni brat. Stric teško ranjen. To ne znam. Ima jedna strana koje su žrtve, a mi, kao da ne živimo ovdje. Za nas pravde nema”, kazao je Grujičić.

Zajedno s porodicama ove godine bili su načelnici Bratunca i Srebrenice. Bez pravde, nema istine, njihova je poruka.

“Strašni zločini desili su se u Podrinju i s jedne i s druge strane. Ali kada su u pitanju Srbi, mi ovde obilježavamo zločine koji su se desili prije 29 godina. Zločin bez kazne I to su činjenice”, rekao je Srđan Rankić, načelnik Bratunca.

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice je danas izjavio:

“Teško je očekivati od srpske strane da prihvate sve ono što im se nameće u situaciji kada niko ne želi da prizna da postoje i srpske žrtve”, rekao je Grujičić.

Dokaz protiv Nasera Orića

Stradanje 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni obilježena je i ispred Spomen – obilježja u selu Zalazje gdje se skupu obratio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Pitali smo ga da komentira izjavu prvog tužitelja u Srbiji za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je kazao kako je upravo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upropastio dokaz protiv Nasera Orića, jer je u javnost izašao sa dijelom iskaza zaštićenog svjedoka, čime je dokaz upropašten.

“Gospodin Vukčević sve što je imao da kaže trebao je da kaže dok je bio na funkciji. Što je ćutao. Svašta ćete vi ćuti do izbora u Srbiji, da su Srbi krivi za sve i da je svaka kazna pravedna”, rekao je Vulin.

Osim 69 poginulih, na područja općina Bratunac i Srebrenica nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko godina podiglo optužnicu protiv komandanta Armije RBiH, Nasera Orića, zbog ubistava nekolicine vojnika upravu u Zalazju i drugim selima. No, Sud BiH Orića je oslobodio svih optužbi. Isto je ranije učinio i Haški tribunal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare