Ima li u Vladi RS mjesta za sve koji Dodiku pružaju ruku pokajanja?

Vijesti 16. nov 202219:16 0 komentara
N1

Ko će u novu Vladu Republike Srpske, ima li mjesta za sve koji Miloradu Dodiku pružaju ruku pokajanja? Budući premijer već je dobio nova zaduženja od stranačkog šefa, koji najavljuje poziv svima na konsultacije. No, svi se ipak neće odazvati.

Komotna većina postoji za izglasavanje nove Vlade Republike Srpske. Hoće li biti i dvotrećinske, znaće se nakon konsultacija u Palati. Poziv sa ove adrese ide svima. Budući mandatar već je dobio zadatak da preduzme sve u vezi kontrole cijena životnih namirnica. O foteljama će se naknadno.

U staro jato bi bivši partneri-DNS najjasniji.

“Gospodin Dodik i ja smo se sastali da navijamo za Srbiju protiv Turske. Da li ulazimo u vlast, ili ne, zavisi prije svega od SNSD i gospodina Dodika. Ukoliko dođe do dogovora DNS je spreman da preuzme odgovornost i bude dio buduće vlasti”, saopštio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Spremni su i u Pokretu za državu da razgovaraju.

“Ako budemo otišli na razgovore imaćemo svoje stavove, zahtjeve, moraće da ih uvaže, ako žele da budemo dio vlasti”, naglasio je poslanik Ramiz Salkić.

Pet poslanika iz probosanskih stranaka pod pritiskom su javnosti , ali i opozicije kažu. Razlog je glasanje za delegate u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Gotovo je izvijesno da će Pokret imati svog kandidata. Matematički bez šansi za uspjeh sa pet glasova. SNSD u tom slučaju pobjednonosno trlja ruke.

“Ni otac, ni mati moje mišljenje ne mogu pomijeniti, a ne neki ljudi kojima vi šaljete poruke kako mi da radimo u ovoj skupštini”, podcrtao je poslanik Sevlid Hurtić iz ovog pokreta.

“Možete slati kakve god hoćete preko sarajevskih medija, te poruke možete mačku o rep okačiti. Kolega Salkić je rekao da imamo rješenje. Glasaćemo zajedno protiv kandidata SNSD-a. VI date jednog, mi damo jednog i riješen problem. Lopta je u vašem dvorištu, u vašim nogama”, poručio je poslanik Mirsad Duratović iz Pokreta za državu.

Opozicija SDS-PDP-Za pravdu i red za sada bojkotuju bilo kakve susrete sa novoizabranim predsjednikm RS.

No, jedinstvo im je upitno…

Detaljnije u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!