“Imamo sistem sa mehanizmima za savršene izgovore kada se nešto ne učini”

Vijesti 17. feb 202110:34 > 12:57 1 komentar

Zlatko Ercegović, neurohirurg na Klinici za neurohirurgiju UKC Tuzla i nezavisni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH bio je gost Novog dana, a govorio je o nesposobnosti ili manjku interesa Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH da nabavi vakcine.

“Plan cijepljenja građana Federacije BiH mi kao zastupnici smo dobili na naše mailove i on je vrlo detaljan i kada pročitate taj plan neko bi rekao da je ovo jedna vrlo odgovorna institucija poslala i da to zaista dobro čine. U tom planu su međutim preskočili najvažniju stvar, a to je kada, koliko, od koga i po kojoj cijeni… Građani, ne samo zdravstveni radnici kao najizloženiji će biti prvi, ako budu ikada cijepljeni u ovoj zemlji. I građani to čekaju. Iluzorno je govoriti o odgovornosti u našem političkom i društvenom sistemu. Mi imamo 10 kantona, 10 ministarstava, plus federalno, 10 zavoda, itd. Možda je to odgovor na neko drugo pitanje, ali kada je u pitanju vakcinacija mi imamo sistem u kojem postoje savršeni mehanizmi za savršene izgovore kada se nešto ne učini. Podijeljena odgovornost nerijetko znači ničija odgovornost. Žalosno je da mi zastupnici, građani, pa i vi novinari ne znamo ko je odgovoran i da li je iko odgovoran. U našoj zemlji će biti da niko nije odgovoran”, kaže Ercegović.

Da li je ministar zdravstva Federacije BiH mogao uraditi više?

“Gledajte, opet se ovdje može postaviti pitanje i osobne i institucionalne odgovornosti. Nije problem naći kako se nešto ne može, to je najlakše, problem je imati entuzijazma i pronaći način da se nešto riješi. Mi smo kroz medije, pa i inistitucionalno imali neke inicijative prije 10-ak mjeseci da se promijeni, ili da se zdravstvene ustanove zbog vanredne situacije u kojoj smo se našli, mi smo predlagali način da se zdravstvene ustanove izuzmu iz Zakona o javnim nabavkama kada je u pitanju neophodna zaštitna oprema, itd. Kako se to završilo? Završilo se onom famoznom aferom. Mislim da je bilo dovoljno vremena i očekivali smo inicijativu od strane nadležnog ministarstva jer je ono najizloženije i trebalo bi biti najzaposlenije. Očekivali smo inicijativu da se taj zakon na neki način modificira, ako ne u kompletu promijeni. On nije samo problematičan kada su javne zdravstvene ustanove u pitanju po pitanju nabavke vakcina, nego i kada je u pitanju nabavka bilo čega. Pogledajte s kakvom lakoćom privatne zdravstvene ustanove nabavljaju opremu, a svemirski program je kada javne zdravstvene ustanove trebaju nabaviti nešto”, ističe Ercegović i dodaje:

“Ja moram istaći da konkretne odgovore od Vlade Federacije BiH rijetko dobijemo. Mi dobijemo neke odgovore koje nije baš lako ni rastumačiti. Svi se odgovori svode na to da je po tom i tom zakonu, prema tom i tom slovu zakona nadležnost takva i takva, a rezultat svega toga je da odgovornost ne postoji, a nerijetko ne postoji ni rješenje. Mi imamo problem komplikovane organizacije države, deset ministarstva zdravstva, plus federalno, deset fondova, plus federalni fond. Mi na državnom nivou nemamo ministarstvo zdravstva. U Evropskoj uniji, u koju navodno želimo ući, ne postojimo kao zdravstveni sistem. Mi ne možemo prijaviti ni maligna oboljenja. Ne možemo nikakvim statističkim podacim pristupiti, ne možemo objaviti naše podatke, jer se tamo priznaju samo nacionalni statistički podaci, a tu mislim na državne podatke.”

Je li Ministarstvo civilnih poslova na državnom nivou moglo poduzeti nešto uz Vladu Federacije kako bi se građani imunizirali na vrijeme?

“Mislim da je izostala koordinacija Ministarstva civilnih poslova i ministarstava zdravstva i jednog i drugog sistema. Ja bih volio da mi imamo situaciju da ne znamo ko obnaša funkciju na državnom nivou, ali da ono radi. Mi sada imamo situaciju da većina građana ne zna ko obnaša koju funkciju, ali ono i ne radi. U nekim drugim državama je nebitno ko je ministar ili premijer jer to funkcionira. Kod nas većina građana ne zna ko sjedi u Ministarstvu civilnih poslova ili u nekom drugom ministarstvu u Vijeću ministara države Bosne i Hercegovine”, ističe Ercegović.

Kada ste vi posljednji put vidjeli ministra zdravstva na sjednici?

“Ja bih rekao da se ovdje ne radi samo o Ministarstvu zdravstva. Odgovorit ću da sam ministra Mandića posljednji put vidio na sjednici Zastupničkog doma, a prisustvovao sam na svim sjednicama od formiranja 2018. godine, a vidio sam ga jednom. Obično su dolazili predstavnici stručnih službi ili pomoćnici, konkretno doktor Goran Čerkez. Ali ne radi se samo o tom ministarstvu. Ja sam osobno imao priliku sresti premijera, gospođu Miličević, ranije gospodina Zukića i nerijetko gospodina Đindića, ostale ministre nisam baš imao priliku viđati. Kada je u pitanju ovaj javno zdravstveni problem, svakako smo očekivali da ministarstvo zdravstva bude puno prisutnije, pogotovo što smo na svakoj sjednici u prvoj tački dnevnog reda imali informaciju o zdravstvenoj situaciji u Federaciji BiH vezano za pandemiju COVID-19. Nismo viđali predstavnike ministarstava uopće. To je hronični problem od 2018. godine. Mi imamo vladu koja je formirana 2014. godine na temelju tih rezultata izbora i nemamo vladu sukladno rezultatima izbora 2018. godine”, ističe Ercegović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare