Imate za koga glasati: CIK očekuje više od 7.500 kandidata na izborima

Vijesti 22. jun 202213:06 > 14:23 2 komentara
F.Z./N1

Opći izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju 2. oktobra ove godine, a iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) su danas iznijeli podatke o broju prijavljenih političkih subjekata, ali i broju kažnjenih među njima. Nesumnjivo je da će za građane izbor biti raznovrstan.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a naveo je da je rok za dostavu kandidatskih listi počeo danas i da će trajati do 4. jula do 16:00 sati.

“Na izborima 2018. godine bilo je prijavljeno oko 7.500 kandidata. Sada očekujemo da će taj broj biti veći”, dodao je Arnautović.

F.Z./N1 (Irena Hadžiabdić)
F.Z./N1 (Suad Arnautović)
F.Z./N1 (Vanja Bjelica Prutina)
F.Z./N1 (Ahmet Šantić)
F.Z./N1

Dosad je ovjereno 145 političkih subjekata, 90 stranaka, 17 nezavnisnih kandidata i 38 koalicija.

“Pozivamo sve birače u BiH i ovjerene političke stranke u BiH i medije da prate ovaj proces i izvrše uvid u izložene izvode i svoje primjedbe dostave Centru za birački spisak u konkretnoj općini. Pri izvršavanju uvida mislimo na to da apelujemo na sve koji imaju saznanja o umrlim osobama ili onima koji su dugo odsutni iz BiH ili imaju neke tehničke greške u imenu i prezimenu, nekom drugom podatku da sve te informacije dostave”, naglasio je Arnautović.

Željko Bakalar, član CIK-a je kazao i da je kažnjena 51 politička stranka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka.

“Na osnovu izvještaja o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka i uočenih kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, Služba za reviziju je predložila sankcije za ukupno 51 politički subjekt. To je redovna aktivnost CIK-a s tim da je u protekla dva ciklusa bila rigoroznija politika kažnjavanja koja podrazumijeva veće novčane kazne za poltičke stranke”, poručio je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare