“Imati hrabrost da nakon pandemije BiH uskratite 200 miliona dolara je strašno”

Vijesti 11. jun 202114:38 > 16:04 10 komentara
N1

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila je da su ministri iz HDZBiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovo blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

Kako je kazala ministrica vanjskih poslova, razumije da svako ima vlastiste političke pozicije sa kojih donosi odluke.

“Mislim da se ne smije desiti da određeni politički stav treba da nadjača interes državljana Bosne i Hercegovine. Danas smo imali glasanje dva ministra u Vijeću ministara BiH protiv dvije vrlo značajne odluke. Prva odluka, po kalkulacijama koje su vršene sa turisčkim radnicima, znači gubitak od 200 miliona dolara. Imati hrabrost da uskratite zemlji nakon pandemije 200 miliona dolara, to je strašno. Ja ne znam ko ima tu hrabrost da kaže ne. Riječ je o turistima iz Saudijske Arabije”, navela je Turković.

Navela je da će prihodi napim građanima bitit itekako manji.

“Dvije kompanije garantuju dolazak 100 hiljada turista u BiH. Kompanije kažu da su spremne da ti turisti svi slete na mostarski aerodrom kako bi doprinijeli razvoju tog dijela BiH. Za mene je sasvim svejedno gdje će sletjeti. Važno je da taj novac dođe u BIH, a ne da ode negdje drugdje. Očito da ne razmišljamo jednako, mislim da je to vrlo poražavajuće. Moramo da idemo naprijed, da se borimo za Bosnu i Hercegovinu, ne smijemo da dozvolimo da određeni politički stavovi budu dominantni, pogotovo ne u Vijeću ministara BiH. Ova zemlja poslije Covida je na rubu kolapsa, turistički sektor je na rubu kolapsa. U dobrom dijelu živimo od onoga što na dođe bilo preko IPA fondova, COVAX mehanizma… Imamo šansu da zaradimo, da naši ugostitelji i privrednici zarade. Ja bih se ozbiljno zapitala ko ima pravo da oduzme tim ljudima mogućnost zarade koja se nudi”, kazala je minsitrica Turković.

Pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare