Imenovana nova vlada u Tuzli, opozicija premijerov ekspoze smatra preambicioznim

Vijesti 28. feb 202222:02 0 komentara

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona imenovana je nova vlada na čelu sa Irfanom Halilagićem iz SDA. Premijer je predstavio opširan ekspoze, koji opozicija smatra preambicioznim.

Brze smjene, zahtijevaju brze i reakcije pa je tako Vlada TK na čelu sa SDA formirana za desetak dana. Prije toga, koalicioni partneri uslovili su svoj opstanak u skupštinskoj većini određenim zahtjevima.

“To je ukupno 17 mjera koje ćemo realizovati i za koje smo odredili tačne rokove implementacij tih mjera. Mi nemamo puni vremena. Moramo biti izuzetno efikasni i energični i to će biti jedna od odlika ove vlade”, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Tu brzinu i efikasnost, kažu, pratit će pomno iz SDA iz čijih redova dolazi premijer kao i šest ministara.

“Ova vlada nema vremena. Osam mjeseci je do izbora. Naslijedili su stabilan budžet i mi ih od 2. marta počinjemo pratiti. Mi iz pozicije ćemo se prema njima ponašati jednako kao i opozicija”, dodao je Fahrudin Skopljak iz SDA.

A opozicija je imala niz primjedbi poput načina sazivanja sjednice, neblagovremenog dostavljanja biografija ministara te izbora premijera.

“Nije problem što je premijer mlad, već je problem što nema dovoljno rukovodnog niti bilo kojeg drugog iskustva, a posebno u momentu u kojem se nalazimo. Ne samo u BiH već cijela Evropa. Mislim da je trebalo je to dogovoriti sa ozbiljnijim čovjekom, onim koji ima više životnog iskustva i onim koji će moći odgovoriti kvalitetnije na probleme koji nam predstoje”, naglasio je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Osim Halilagića, primjetno je još mladih ljudi u novom sastavu vlade te četiri žene. Tu su i novi-stari ministri poput Mustafe Šakića i Suada Mustajbašića te Dajane Čolić koja je ponovo na čelu Ministartsva zdravstva.

“S obzirom na to kakvi su epidemiološki trendovi i sve ono što se dešava u svijetu, očekujem da pandemiji vidimo leđa. No, to ne znači da će posao ministarstva zdravstva stati već idemo u nove izazove sa kojima nisam imala priliku da se bavim u prethodnom mandatu”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ovo je sedma vlada u TK od 2014.godine. Promjena stranaka, skupštinskih većina, dežurni preletači, samostalni zastupnici, neki su od uzroka, a prije dvije godine reagovao je čak i OHR. Ipak, smjene su nastavljene jer je to obzbijedila demokratija. Ko ima ruku više, većina je. Bez obzira koliko ta ruka koštala. Građani TK platit će račun.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!