“Imenovanje Schmidta neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum”

Vijesti 28. maj 202112:24 3 komentara
N1

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Banjaluci da RS ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Pozvala je da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

Nakon sastanka sa liderima političkih partija koje čine vladajuću koaliciju, Cvijanovićeva je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum, te da međunarodna zajednica pokazuje nedsljednost.

Cvijanovićeva je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

“Razumijemo da je Valentin Inzko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavnika treba da zaobiđu jasno propisane procedure”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da je postojala potreba da se “nedostojan međunarodni predstavnik, kakav je bio Inzko, koji se mnogo puta okomio na Republiku Srpsku, ukolni sa scene, ali da je nedopustivo imenovanje koje predstavlja prevaru.”

Stav učesnika

Prema njenim riječima, iza ovog imenovanja stoji grupa ambasadora okupljenih Savjetu za implementaciju mira /PIK/.

Cvijanovićeva je rekla da je stav svih učesnika današnjeg sastanka da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika apsolutno neusklađeno sa onim što je predvidio Dejtonski sporazum, odnosno međunarodni akt.

“Tamo jasno stoji da strane potpisnice treba da budu te koje utvrđuju prijedlog, a da se ta odluka potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. Nema tu nikakve grupe ambasadora, koja zasjeda, a onda predlaže ko je novi visoki predstavnik“, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da će sutra na sastanak pozvati predstavnike političkih stranaka iz opozicije, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

“Nakon toga ću procijeniti da li postoji potreba i da li možemo u zajedničkom formatu stranaka u vlasti i opozicije da ponovo prodiskutujemo određene stvari početkom sljedeće sedmice“, navela je.

Podsjetimo, Schmidt je izabran na jučerašnjoj  sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

“Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a”, naveli su jučer iz OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare