Imunizacija u BiH protiče sporo, stručnjaci odavno upozoravaju na četvrti val

Vijesti 13. aug 202119:19 0 komentara
N1

Brojevi novozaraženih koronavirusom raste iz dana u dan. U Bosni i Hercegovini danas je registrovano njih 241 i tri smrtna slučaja. Istovremeno, proces imunizacije protiče prilično sporo. Za narednu sedmicu se u Federaciji očekuje početak vakcinacije Sinopharmom iz direktne nabavke, a u RS rezultati sekvencioniranja novozaraženih za koje se sumnja da je riječ o delta soju.

Danas u podne pred sarajevskom Zetrom red od 50-ak zainteresiranih građana za vakcinaciju i revakcinaciju.

U Federaciji se od naredne sedmice očekuje vakcinacija Sinopharmom, 500 hiljada doza direktne nabavke. Mnogo ranije, iako teritorijalno dosta manje, direktnom nabavku realizovao je Distrikt Brčko.

Ukupno u Distrikt je došlo oko 36 hiljada doza. Za sada smo mi vakcinisali oko 11 hiljada lica prvom dozom i nekih 6.800 sa drugom dozom. Proces imunizacije i vakcinacije građana Distrikta Brčko bez najave smo izorganizovali na način da sva lica koja dođu i žele da se vakcinišu dobijaju odmah termine“, izjavio je Sead Šadić, Odjel za zdravstvo BD-a.

Promocija imunizacije vrši se i u ZHK, gdje je vakcinisano skoro 12 hiljada ljudi, a više od 6.400 primilo je i drugu dozu, ali odzivom nisu zadovoljni.

Imamo i AstraZenecu i Sinovac i Sinopharm, ali trenutno Pfizera nemamo jer je za njim najveća potražnja. Radimo na zagovaranju imunizacije, međutim nismo zadovoljni odazivom“, istakla je Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica ZZJZ ZHK.

Zbog prilično malog broja revakcinisanih, već odavno stručnjaci upozoravaju na mogući novi četvrti val korone. U prilog tome i svakodnevni skok broja novozaraženih, najvjerovatnije delta sojem.

Ne možemo sa 100 posto sigurnošću tvrditi da je u pitanju delta soj, ali sve naznake govore da da. Mi ćemo uraditi sekvencioniranje u narednom periodu upravo tih osoba koje imaju specifičnu kliničku sliku, ali također koji imaju vrijednosti određene koje su indikativne za samo sekvencioniranje“, naglasio je Branislav Zeljković, Institut za javno zdravlje RS.

Povećati broj vakcinisanih osoba starosti do 40 godina, preporuka je i ministra zdravstva RS Alena Šeranića. Iste poruke i iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo – ljudi trebaju prestati oklijevati i vakcinisati se.

Prispijećem većeg broja vakcina mi sada pozivamo pripadnike svih starosnih skupina, govorim od 18 plus pa na više, posebno one koje su zbog prirode posla izloženi većem broju kontakata, da pristupe prvoj najbližoj zdravstvenoj ustanovi i iskoriste svoje pravo“, potcrtala je Aida Ramić Čatak, FZZJZ.

Svoje pravo iskoristio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Strpljivo je čekao na revakcinaciju u zeničkom Domu zdravlja. No, koliko je povjerenje građana najbolje pokazuju brojke. Ilustracije radi, u Kantonu Sarajevo je više od 112 hiljada vakcinisanih, dok je revakcinisano nešto više od 40 hiljada.

Od 22 jula je počela vakcinacija bez najave u sarajevskoj Zetri i od toga je aplicirano više od 20 hiljada prvih doza vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!