Rusi objavili kako su ubili više od 50 državljana BiH

Vijesti 18. jun 202215:29 > 17:37 10 komentara
Shutterstock

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je kako je u Ukrajini ubijen 51 "plaćenik" iz Bosne i Hercegovine, prenosi Index.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj “plaćenika” koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv ruske invazije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih, javlja Index.hr.

“Rusko Ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici, nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da je u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stiglo 167 bh. državljana. Od toga je, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane, 51 ubijen, 46 napustilo zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini navodno ostalo 70.

Rusko Ministarstvo odbrane

Također, prema Rusima mnogo je stranih ratnika koji su poginuli i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Tako, prema podacima Ministarstva odbrane RF, u Ukrajini je poginulo 74 Hrvata, 61 Kosovar, 21 Makedonac i jedan Crnogorac.

Podsjećamo, ruski zvaničnici više puta su iznosili tvrdnje kako u Ukrajini ratuju borci iz Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine. MVP BiH je ove navode odbacio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare