Inozemni umjetnički čin upotrebljava se u dnevno-političke obračune i svrhe?

Vijesti 27. jun 202219:04 > 19:19 0 komentara

Trebao je to biti preformans od šest sati, no znatno je skraćen. Javnost je zgrožena neobičnim nastupom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, s golim slovenskim glumcem u glavnoj ulozi. Organizatori se ispričavaju, dok političari sve koriste za vlastitu promociju i prepucavanja. Iz SDA traže ostavku kantonalne vlasti.

U centru Sarajeva potpuno gol muškarac. Ovaj performans uznemirio je građane. Policija je sve to gledala bez reakcije. Performans prekinut nakon Facebook performansa zastupnika SDA u kantonalnoj skupštini Sarajeva Harisa Zahiragića. Jasmina Prolić, direktorica Internacionalnog Art Festivala tada je rekla da je događaj registriran.

Epilog svega, glumac Marko Mandić, goli umjetnik, je kažnjen. Narodno pozorište na čelu sa Dinom Mustafićem se ogradilo rekavši da ovaj performans nije dio projekta Kultura na ulice, a direktorica Prolić priznala grešku rekavši da nije bila upoznata sa sadržajem, te se izvinila građanima. Oni su pak ogorčeni.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić u autorskom tekstu smatra da se ovaj performans koristi da se pokrene medijska haranga sa ciljem da se napravi politička priča o karakteru aktuelne sarajevske vlasti. SDA je, smatra Mustafić, manipulativno povezala Pride sa performansom.

“Performans nije bio adekvatan za javni trg što jeste velika programska pogreška za takav prostor. Svakako da bi neki enterijerni ili underground prostor bio mnogo funkcionalniji i komunikativniji od Pozorišnog trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Međutim, to nikako ne daje za pravo da se nezavisni i inozemni umjetnički čin gostiju iz Slovenije upotrebljava u dnevno-političke obračune i svrhe na nivou Kantona Sarajevo”, kaže Mustafić.

Slična poruka i premijera.

“Jednostavno to je performans koji nije povezan sa nama, to što su oni uradili je na njihovu odgovornost. Onakav performans ne pripada da se dešava na javnom trgu i javnom prostoru”, kazao je Edin Forto, premijer KS.

Iz SDA dolaze najžustrije reakcije. Dok ih pojedini prolaznici podržavaju, oni traže smjene, poručujući da, dok su oni bili vlast povorka ponosa nije organizovana – iako ovaj performans nije bio dio nje. Po SDA veza postoji jer se, kažu, testiraju granice prihvatljivog.

“Da budem do kraja otvoren: to se desilo na festivalu Narodnog pozorišta! Ma šta oni govorili sada, to je planski nastavljeno još jedan dan i organizovano je na dan Povorke ponosa. To znači da vlast KS ili barem jedan dio želi da pomjera granice u ovom društvu”, ističe Zahiragić.

Javni prostor je zloupotrebljen, glumac je zbog toga kažnjen, a Zakon predviđa kaznu od 200 do 600 KM. Sada se, kažu iz Pozorišta i aktuelne vlasti, u političke svrhe zloupotrebljava ovaj propust. Iz pozicije poručuje da je vlast SDA bila kriminalna, a iz SDA poručuju: Podržavate sodomu i gomoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!