Inspekcija naložila zatvaranje, ali livnica čelika u Banjaluci ipak radi

Vijesti 22. jul 202220:34 0 komentara

Priča o novom domaćem apsurdu dolazi iz Banjaluke. Nakon što je inspekcija, postupajući po žalbama građana, zabranila rad livnici čelika “Livar-Jelšingrad” zbog štetnog utjecaja na životnu sredinu, naređujući sanaciju sistema za ventilaciju, ovaj privredni subjekt danas je počeo sa radom. Apsurd je u tome što je rad livnice dozvoljen bez potpunog ispunjenja inspekcijskog naloga.

Banjalučanki Dari Stijaković Livnica metala “Livar-Jelšingrad” prvi je komšija u čiji prostor gleda sa sopstvenog prozora već 56 godina. Iako livnica radi skromnijim kapacitetima nego prije rata, kaže nikada se nije žalila niti na buku niti na prašinu. Nikada joj ništa nije ni smetalo, dok se posljednjih nekoliko mjeseci nije počeo pojavljivati nesnosan smrad.

“Težak je to smrad. On dugo ne traje. Jedno pola sata, sat. Šta je, ja ne znam. Ne može čovjek reći ovo je ili ono je. Ne mogu definisati na šta me podsjeća taj smrad”, navela je Dara Stijaković.

Javlja se, kaže, povremeno i uglavnom traje kratko, ali je toliko intenzivan da je ometa u poslu u kojem je zatekne. Od čega bi mogao biti može se samo spekulisati, a tome, kaže, nije sklona. Njen komšija, Aljoša Dimitrijević koji živi u stambenom naselju nedaleko od livnice u utvrđivanju porijekla smrada otišao je korak dalje i kupio sopstveni uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha.

“Došli smo do katastrofalnih podataka. Uređaj je pokazao da se ispuštaju vok čestice koje su visoko kancerogene i čija je doza čak 30 puta veća od dozvoljene”, kazao je Aljoša Dimitrijević.

Nakon brojnih žalbi mještana koji su strahovali da bi porijeklo smrada moglo biti spaljivanje opasnog otpada inspekcija je izašla na teren.

Inspekcijskom kontrolom u subotu je utvrđeno da livnica Livar Jelšingrad radi ono za šta je i registrovana – topljenje čelika, ali da nema adekvatan ventilacioni sistem s obzirom na to da postojeći, kako je inspekcija utvrdila, nije bio u funkciji. Zbog toga je na svim instalisanim pogonima Jelšingradu zabranjen rad do otklanjanja kvarova i svih nedostataka koji doprinose zagađenju životne sredine, na šta je, između ostalog, utjecalo i to što Jelšingrad nije obnovio polupana stakla na svom objektu.

U kojoj mjeri se prašina iz kruga fabrike širi u životnu sredinu pokazuju i amaterski snimci građana nastali prije obustave rada koja je trajala tačno pet dana. Iz uprave preduzeća zavapili su da obustava rada može značiti i gašenje pa su se u Privrednoj komori Republike Srpske sastali sa resornim ministrima, sindikatom, predstavnicima inspekcije.

“Ti nedostaci su uglavnom negdje 80-90% otklonjeni i neophodno je da se pusti probna proizvodnja da bi se provjerilo da li su tu ti radovi koji su urađeni na filterima i ostaklavanju hala, da li su funkcionalni”, dodao je Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka.

U pet dana obustave rada preduzeće je navodno izgubilo 250.000 KM, a dalja obustava značila bi ugrožavanje realizacije poslova vrijednih osam miliona maraka. Na pitanje upravi zašto su dozvolili rad u objektu sa polupanim staklima pravdaju se nemogućnošću ulaganja zbog isplate zaostalih dugova. Kako je moguće da će rad biti nastavljen bez potpunog ispunjenja zahtjeva inspekcije pitanje je na koje nema preciznog odgovora.

“Ne, mi smo već izvršili sve što je naloženo kontrolom. Ne mogu nikad reći 100%, to je sad nerealno. Naravno da ćemo izvršiti i 100 %, samo nam treba pustiti nesmetan rad da ne bude ugrožena egzistencija fabrike. Nećemo dozvoliti da to bude na štetu građana, radit ćemo sad nova mjerenja i mislim da je sve urađeno po propisima”, naglasio je Miodrag Brdar, direktor livnice čelika Livar-Jelšingrad.

Neku veću garanciju, osim date riječi nismo dobili, ali je direktor kritikovao medije jer su o problemu građana izvještavali bez stava uprave preduzeća. Inače N1 je još 14. jula ispunio obrazac za upite sa internet stranice Jelšingrada, ali odgovor do danas nije stigao, kao ni odobrenje za snimanje urađenog u livnici.

“Može, možda je bolje ostaviti za ponedjeljak. – Može sad, zašto ne sad? – Mi sad imamo obaveza, čekamo inspektora da dođe u vanrednu kontrolu”, istakao je Miodrag Brdar, direktor livnice čelika Livar-Jelšingrad.

Livnica, nekadašnji gigant u oblasti metalne industrije i najbolji kolektiv u tom sektoru u bivšoj državi sada zapošljava 165 radnika. Privatizovao je 1. juna 2005. slovenački Livar iz Ivančne Gorice koji je tada postao vlasnik 67,97 % kapitala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!