Inspekcijski izvještaj pokazao nepravilnsoti u poslovanju Srebrene Maline

Vijesti 11. feb 202219:34 > 19:39 0 komentara
F.Z./N1

Danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim optuženima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM. Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Anđelka Martića, inspektora Porezne uprave BiH, a u vezi sa inspekcijskim nadzorom izvršenim u 2019. i 2020. godini, kojim su utvrđene određene nepravilnosti.

On je kazao da je na zahtjev Tužilaštva sredinom jula 2020. otišao u terensku kontrolu “Srebrene maline” sa zadatkom da provjeri ispravnost poreskih prijava za porez na dobit za 2019., te akontacije za 2020. kao i uplate doprinosa i vođenje poslovnih knjiga.

U direktnom ispitivanju svjedoka, Tužilaštvo BiH navelo je posrednički ugovor koji je firma “Srebrena malina” sklopila sa firmom iz Podgorice, “BTL Medical”, a za kojeg je Martić u inspekcijskom izvještaju ocijenio da nije ispoštovan. Kako je naveo, u sklopu spomenutog ugovora, sporan je onaj dio u kojem se navodi da će isplata firmi iz Podgorice biti izvršena u roku od jednog dana od kada se roba zaprimi, ali da nikakva faktura koja će potvrditi da je isplata izvršena, nije predočena.

Odbrana: Kontrola robe nije mogla biti izvršena, jer je krivični postupak već bio pokrenut…

Odbrana je ustvrdila da je spomenuti ugovor potpuno irelevantan za ovaj slučaj, pojašnjavajući da kontrola robe nije mogla izvršena jer je krivični postupak već bio pokrenut te da je samim time i roba već bila izuzeta, i da shodno tome isplata nije ni mogla biti ispoštovana.

Tužilaštvo BiH dalje je navodilo dio inspekcijskog izvještaja u kojem se kao sporan ocijenio i blagajnički maksimum firme “Srebrena malina” za mjesec april 2020.

Radi se o jednom od dva ugovora iz tog mjeseca kojeg je ova firma predočila inspektorima, na kojima je ukupan iznos bio 120 000 KM. Tužilac je naglasio činjenicu da je ovaj iznos ukupan godišnji iznos blagajničkog maksimuma za firmu “Srebrena malina” u 2019. godine, te navode inspektora da jedan od ova dva ugovora nisu validni.

Kako je pojasnio svjedok Martić, na jednim od ova dva ugovora je sporno dodavanje olovkom mjeseca aprila, što je dovoljna činjenica da se ugovor proglasi nevalidnim.

Vlasnik firme “Srebrena malina” i jedan od optuženih u ovom slučaju, Fikret Hodžić, kazao je kako je taj novac bio najmjenjen za avansno plaćanje malinarima.

Martić, na neki način, demantovao navode iz izvještaja kolege

Inspektor Martić pojasnio je da su u tom slučaju, da bi dokumentacija bila validna, u sklopu nje trebali biti predočeni i ugovori sa spomenutim malinarima.

No, svjedok je potvrdio da je pronašao zapisnik o oduzimaju oko 90.000 KM i da je u zapisniku spomenuta metalna kasa. On nije mogao direktno odgovoriti na pitanja Hodžića da li i druge firme imaju slične knjigovodstvene probleme i da se greške koje je primijetio mogu pripisati aljkavosti. Odbrana je konstatovala da određene neispravnosti u ovim ugovorima mogu biti prekršajne odredbe, ali da novac nije potrošen, već da ga je izuzelo samo Tužilaštvo, odnosno da je novac deponovan u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je Martića pitalo za objašnjenje i navoda iz inspekcijskog izvještaja u kojem se utvrđuje da firma “Srebrena malina” nije likvidna.

Svjedok je u jednu ruku demontaovao navode iz izvještaja kolege koji je u tom periodu izvršio inpekcijski nadzor firme, kazavši da, nakon što je dan prije suđenja pogledao spomenuti izvještaj, primijetio da tada nije obuhvaćena imovina i obrtna sredstva firme.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!