Inspekcijski nadzori u FBiH: Od jednog promentnika oduzeto čak 13.000 l dizela

Vijesti 23. mar 202214:17 > 14:45 0 komentara
FENA

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je od početka ove godine izvršio 184 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 KM.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela. Također, federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH.

“Ukupan raspoloživi broj federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora (12) od početka marta prioritetno je usmjeren na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača. Federalni tržišni inspektori također kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH. Iako je još uvijek velik procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti (57 posto), inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena. Osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja usljed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega i apeliramo na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta”, saopćio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

Prema zaprimljenim nepotpunim podacima kantonalnih inspekcijskih organa za izvještajni period januar-februar 2022. godine, kantonalni inspektori izvršili su 319 inspekcijskih nadzora nad formiranjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena uglavnom kod značajnijih poslovnih subjekata, veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca na malo, u okviru kojih su evidentirali nepravilnosti za koje je predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 56.350 KM, te donijeli 33 upravne mjere – rješenja o otklanjanju nedostataka. Prema dostavljenim podacima kantonalnih inspekcija za januar i februar 2022. godine, udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontrolisanih subjekata.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700 KM, navode iz FUZIP-a. Napominju da će se podaci za mart od kantonalnih inspekcija zbog intenzivnog rada prikupiti po isteku mjeseca.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane članom 14. Zakona u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravne subjekte, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičku osobu.

Postupajući po Zaključki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u utorak 22. marta je na web stranici FUZIP www.fuzip.gov.ba objavljena informacija o privrednim subjektima kod kojih su u periodu od 14. do 20. marta ove godine utvrđene nepravilnosti u primjeni odluka Vlade FBiH u vezi sa propisanim maržama.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH, saopćeno je iz FUZIP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!