Intelektualci o najavi gašenja N1 BiH: Prijetnja medijskim mrakom

Vijesti 29. aug 202220:37 7 komentara
N1

Intelektualci, analitičari, akademici i aktivisti uputili su podršku N1 televiziji u Bosni i Hercegovini, pozivajući relevantne organizacije da svoju pažnju usmjere na podršku ovom mediju.

Naime, nakon što je javnosti saopštena mogućnost uklanjanja N1 televizije sa popisa kanala na platformi BH Telekoma, počeli su pristizati brojni komentari podrške ovom mediju.

“U povodu najave mogućeg gašenja programa N1 televizije za korisnike BH telekoma, izražavamo apel svim relevantnim međunarodnim organizacijama da svoj uticaj usmjere na rješavanje ovog naizgled tržišnog spora koji prijeti informativnim mrakom za dio stanovništva Bosne i Hercegovine”, navodi se.

BH Telecom gasi signal N1 uoči početka izborne kampanje

“Zabrinuti za stanje medijskih sloboda i izražen politički upliv u sve sfere društva, smatramo da je N1 televizija medij koji njeguje profesionalne i etičke standarde, te da bi stoga uklanjanje N1 BiH sa popisa kanala ugrozilo demokratski razvoj društva u BiH”, stoji u pismu čiji su potpisnici akademik Esad Duraković, univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak, univerzitetska profesorica Amila Buturović, univerzitetska profesorica Zlatiborka Popov Momčinović, filozof i sociolog Esad Bajtal, historičar Dragan Markovina, urednica portala Tačno.net Štefica Galić, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko i drugi.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom ističe 31. avgusta, a kako saznajemo pregovori o produženju ugovora bezuspješno se privode kraju. To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći pratiti Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje koji su u vrhu gledanosti na svim platformama na kojima je prisutna N1 televizija, o čemu svjedoče transparentni podaci gledanosti po TvBeat mjerenju.

United Media ponudila BH Telecomu 50% nižu cijenu, ali su je odbili

N1 nije samo najgledanija informativna televizija, nego i najgledaniji kablovski kanal. Sve ovo ukazuje da odluka BH Telecoma o isključenju signala N1 nije poslovna, nego politička.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare