Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem

Vijesti 29. sep 202116:18 > 16:19 1 komentar
Fikret Abdić
Fikret Abdić (AFP)

Interpol je za Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem i trenutnim načelnikom Općine Velika Kladuša raspisao crvenu potjernicu.

Ova informacija je potvrđena za Faktor.ba, a kako su naveli, potjernica je raspisana na zahtjev Interpola Zagreb i proslijeđena je policijskim agencijama od kojih se traži njegovo hapšenje.

Istakli su da im je iz jedne od policijskih agencija u BiH potvrđeno da Abdića hrvatske vlasti traže zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Podsjetimo, još u vrijeme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tom optužnicom teretio se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednoga trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvijestio je tada DORH.

Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrijednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke firme kojoj je Abdić bio direktor.

Istom optužnicom teretio se i da je u maju 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s ovršnom klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke firme u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke firme. Tako je Ervin uspio dobiti dva miliona kuna kredita od jedne banke u Zagrebu založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu firme iz Velike Kladuše.

On je za ova djela nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Naskon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Bio je uhapšen je 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Iz pritvora je pušten uoči Lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao učestvovati u kampanji za načelnike Velike Kladuše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare