Interpol za N1: U slučaju bjegunca Duška Kornjače, obratite se policiji Srbije

Regija 20. aug 202119:24 > 19:47 1 komentar
Istraga.ba

Bosanskohercegovački novinar Avdo Avdić sa portala Istraga.ba, umjesto istražnih organa u Srbiji, prije dva dana je locirao mjesto skrivanja Duška Kornjače, odbjeglog optuženika za zločine protiv čovječnosti počinjene u našoj državi. Kolega Avdić je na adresi Teskelijina na broju 6 i u stanu broj 17 u Novom Sadu pronašao bjegunca, lice sa Interpolove potjernice. Slobodno živi u susjednoj Srbiji.

MUP Srbije za sada ćuti

N1 se danas obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije sa upitom – šta sada? Jesu li šta poduzeli? Video snimak novinara Avdića i njegovog nimalo ugodnog susreta sa ‘sagovornikom’ Duškom Kornjačom vidjeli su i međunarodni mediji. Vjerujemo i policija Srbije. Do sada odgovor nismo dobili.

Poslali smo upit i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, tražeći komentar. Ostali smo bez njega.

Interpol: Obratite se policiji Srbije, oni mogu hapsiti

Pitali smo i Interpol, koji je raspisao Crvenu potjernicu za bjeguncem od pravde, Kornjačom.

Iz Interpola nam stiže odgovor:

Ako i kada policija u bilo kojoj od 194 zemlje članice INTERPOL-a dijeli informacije s Glavnim sekretarijatom u Lyonu u vezi s istragama i pojedincima, te informacije ostaju u vlasništvu te zemlje članice. INTERPOL stoga ne komentariše konkretne slučajeve ili pojedince osim u posebnim okolnostima i uz odobrenje dotične zemlje članice.  Stoga vam savjetujemo da se za sve informacije obratite nadležnim nacionalnim policijskim tijelima”, odgovorili su N1 iz press službe Interpola.

Dodali su kako Glavni sekretarijat INTERPOL-a ne šalje službenike da uhapse osobe koje su predmet Crvene potjernice.

Međutim, mnoge zemlje članice INTERPOL-a smatraju Crvenu potjernicu valjanim zahtjevom za privremeno hapšenje, posebno ako su povezane sa zemljom koja je zatražila zahtjev putem bilateralnog sporazuma o izručenju. U slučajevima hapšenja na temelju Crvene potjernice, to čine nacionalni policijski službenici u zemljama članicama INTERPOL-a”, rekli su za N1 .

Na potezu je država Srbija, imaju lokaciju bjegunca

INTERPOL ne može insistirati, niti prisiljavati bilo koju zemlju članicu da uhapsi osobu koja je predmet Crvene potjernice. Interpol također ne može zahtijevati od bilo koje zemlje članice da poduzme bilo kakvu akciju kao odgovor na zahtjev druge zemlje članice.  Svaka zemlja članica INTERPOL-a sama odlučuje šta će pravno preduzeti po Crvenoj potjernici, unutar svojih granica, poruka je iz Interpola.

Na potezu je, prema tome država Srbija, u kojoj se, iako u novinarskoj akciji lociran, i dalje skriva Duško Kornjača.

Podsjetimo, Kornjaču optužnica koju je potvrdio Sud BiH tereti za zločine na područje opštine Čajniče.

Duško Kornjača je “u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opštine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče”, navedeno je u optužnici.

Za sada, kako stvari stoje, novinari su ti koji pronalaze odbjegle optuženike, a države poput susjednih kako u ovom slučaju, tako i brojnim drugim pružaju utočište, kako koja, “za svoje”, heroje, a ne zločince.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare