Investicije u turizam omogućuju nova radna mjesta i jačanje ekonomije u BiH

Vijesti 25. jan 202111:34 0 komentara
FENA

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije.

Ambasador SAD-a Eric Nelson je danas na webinaru posvećenom tom projektu kazao da će vlada SAD kroz projekt USAID-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

Naveo je da je putujući kroz BiH među ostalim vidio vodopade, mostove, Počitelj, Trebinje, Bjelašnicu, Jahorinu, te uživao u izvrsnoj hrani.

– To je početak što BiH ima ponuditi turistima. Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi – kazao je Nelson.

Naglasio je da BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postkovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo je do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sekturu turizma.
Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je kazala da je pandemija imala razarajuće posljedice u čitavom svijetu, pa i u BiH, te da USAID vjeruje da investicije u turizam omogućuju više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Cilj petogodišnjeg, 20 miliona dolara vrijednog projekta je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo povodom pokretanja projekta. Naglasio je da BiH ima potencijal za razvoj turizma s obzirom da je zabilježena značajna stopa rasta turističkih dolazaka u periodu prije pandemije.
Ministrice okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, te trgovine i turizma Repubilke Srpske Suzana Gašić naglasile su značaj prirodnih ljepota BiH i ponudu koju BiH ima u tom smislu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!