Inzko: Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od vlasti Republike Srpske

Vijesti 01. apr 202110:56 > 11:01 7 komentara
N1

Danas, prvog aprila, navršava se tačno godinu dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje crkve sagrađene na imanju Fate Orlović. Dugo je Fata Orlović čekala pravdu, a sada se već dugo kasni sa provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist.

“Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde”, rekao je visoki predstavnik.

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na ovaj i druge slučajeve u svom sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka, saopćeno je iz OHR-a.

“Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu su vrlo nepovoljni”, zaključio je visoki predstavnik Inzko.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare