Inzko za N1: Još nisam spremio kofere

Dan uživo 14. jan. 202118:02 > 18:278 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je za N1 kako još ne pakuje kofere jer još nije došao taj trenutak. Kazao je kako ne zna kada će doći taj trenutak jer je to odluka Vijeća za implementaciju mira.

Inzko je rekao kako je spreman da sarađuje sa svojim nasljednikom.

“Friški vjetar je uvijek dobar, nove ideje su uvijek dobrodošle. Fino je ako dolazi do izmjene osobe, ali je još važnije da dolazi do promjene politike. To je van moje kompetencije, još nije inaugurisan Biden, a SAD je dio PIC-a”, rekao je Inzko.

Na pitanje da li se zasitio BiH, rekao je: “Nikada neću, to je moj drugi dom. Nigdje nisam bio duže nego ovdje”.

Govoreći o potencijalnom nasljediku Christianu Schmidtu rekao je kako je on “iskusan političar koji je 30 godina u njemačkom parlamentu te da je više puta bio u BiH”.

“Upoznao je sve političare s ovog područja i jako je fin gospodin. To je pitanje za PIC, ali mislim da je prva faza OHR-a, prvih 12 godina bila uspješna, nova valuta, nova zastava itd. Ali nakon 12 godina međunarodna zajednica je mislila da dolazi faza domaćih rješenja i sami prosudite kako je bilo. Kada sam 2009. godine došao u BiH dobio sam papir u kojem je pisalo ‘što brže zatvoriti ured OHR-a’. Kada sam vidio situaciju na terenu rekao sam da ne dolazi u obzir. U njemačkom parlamentu sam govorio da treba da se angažuje jedna velika evorpska zemlja i kako bi bio gospidin Schmidt to bi bilo divno”, rekao je Inzko.

Rekao je da će svom nasljedniku reći koje su stvari postignute, ali i to da nema brzine, a da ljudi ne mogu vječito čekati.

“Jedna stvar za mene je fundamentalna, a to je pravosuđe. Ako neko ne napreduje 25 godina ne može kriviti Dejton”, rekao je Inzko.

O obilježavanju neustavnog Dana RS 9. januara rekao kako se treba pridržavati odluke Ustavnog suda BiH te da je razočaran što se taj datum obilježio u Brčkom.

Govoreći o zakonu o negiranju genocida, kazao je kako je dokument pripremljen i da će on biti predat nadležnom odboru PSBiH.

“Mislim da su dobra domaća rješenja najbolja. Ako se to ne desi mi ćemo razmotriti iduće poteze”, rekao je Inzko.

Za Tuzlanski kanton naglasio je kako se treba što prije uspostaviti normalno funkcionisanje u najmnogoljudnijem kantonu.

“Oni u Tuzli su izmislili neki novi vitalni nacionalni interes, vitalni partijski interes i zloupotrijebili taj instrument. Druga grupa je zloupotrijebila kada je rekla da je vanredno stanje, a toga nema. Treba uspstaviti funkcioniranje TK, ko ima 18 ruku – to ćemo vidjeti”, rekao je Inzko.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, rekao je da bi prebrojavanje svih glasova bilo najjednostavnije rješenje te poručio da, nakon 12 godina, novo Gradsko vijeće mora biti uspostavljeno i raditi na čistim temeljima.

Komentari

Vaš komentar