Iran odobrio upotrebu ruske vakcine protiv COVID-19

Vijesti 30. jan 202112:02 0 komentara
REUTERS/Amanda Perobelli

Iran je odobrio upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, a prva pošiljka trebala bi stići u Teheran ove sedmice.

Iranski izaslanik u Moskvi Kazem Jalali rekao je u subotu da će druga pošiljka ruskih vakcina stići u Iran do kraja februara.

“U drugoj fazi vakcine će zajednički proizvoditi dvije zemlje“, rekao je Jalali, naglašavajući bezbjednost i učinkovitost ruskih vakcina.

Potvrda toga prvi put je stigla tokom posjete ministra vanjskih poslova Javada Zarifa ove sedmice Moskvi, gdje je rekao da je vakcina registrirovana u Iranu nakon odobrenja zdravstvenih vlasti te zemlje.

Proizvod centra Gamaleya ruskog ministarstva zdravlja, vakcina Sputnik V, do sada je odobrena za upotrebu u 14 zemalja, iako se o njoj nastavljaju rasprave u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Iranski vrhovni lider Ali Khamenei ranije je zabranio uvoz vakcina proizvedenih u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, nazvavši ih "potpuno nepouzdanim".

Najteže pogođena zemlja pandemijom koronavirusa na Bliskom istoku u trci je sa vremenom kako bi proizvela domaću vakcinu za koju vlasti tvrde da neće biti dostupna za masovnu upotrebu prije ljeta.

Prošle sedmice predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je da, osim učešća u COVAX-u sa 16,8 miliona doza vakcina, zemlja želi kupiti vakcine i drugim kanalima, misleći na Rusiju.

Odluka o uvozu vakcina ruske proizvodnje izazvala je zabrinutost.

Minoo Mehrz, član iranske Nacionalne radne grupe za COVID-19, rekao je lokalnom dnevniku da je to "loš znak" za iranski narod budući da podaci o njenoj efikasnosti još uvijek nisu dostupni.

Iran je do sada zabilježio 1,36 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo preko 57.000 ljudi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!