Irena Hadžiabdić, članica CIK-a: Novca nema ali održavanje izbora je neupitno

Vijesti 21. apr 202213:05 > 13:30 0 komentara
N1

"Ne smijem ni da zamislim taj debakl da zbog nedostatka novca izbori ne budu održani" kazala je za N1 članica CIK-a, Irena Hadžiabdić.

“Neupitno je raspisivanje i održavanje izbora. Problemi sa finansijama se moraju riješiti. Imali smo te probleme i na lokalnim izobrima 2022. kada smo bili bez novca do augusta a ipak smo radili na pripremi. Nastojimo da priprema i održavanje izbora ne trpi, činjenica je da se naš raspored aktivnosti ugrožava i da je stanje alarmantno. Mišljenje CIK-a je da je ovo glavno pitanje za BiH. Podršku međunarodnih organizacija nismo tražili u pogledu finansiranja izbora, zakon je jasan izbori se finansiraju iz budžeta institucija BiH. Sa njima imamo stalno saradnju još otkako su nam predali u ruke održavanje izbora, to su naši stalni partneri oni nam omoguće neke stvari koje nemamo u budžetu. Prolongiranje izbora koje se može izvršiti samo na 30 dana ne bi puno toga promijenilo i mi ne bi lako uletitli u odluku odgađana izbora u BiH.” kazala je Hadžiabdić za N1.

CIK će 4. maja na sjednici u 10 sati donijeti odluku o raspisivanju izbora. Podsjećamo javnost da je propisano obligatorno ponašanje u vezi s osiguranjem sredstava za provedbu izbora. Sredstva se moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke saopšteno je danas iz CIK-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović najavio je i podnošenje krivičnih prijava ako se sredstva za izbore ne osiguraju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!