Irfan Čengić: Djeca rođena u ratnom Sarajevu su pobjeda nad zlom

Vijesti 05. apr 202211:58 > 15:34 1 komentar
N1

Specijalno izdanje Večernjeg studija na N1 obilježile su priče o tridesetogodišnjacima koji su rođeni pod opsadom, snajperskom vatrom i granatama.

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH iz SDP-a, rođen je u Sarajevu na dan kada je gorila sportska dvorana Zetra, 21. maja 1992. godine, a bio je jedna od zadnjih beba koje su izašle iz porodilišta koje je zapaljeno 26. maja 1992., a tek postratno obnovljeno.

Zapaljena dvorana Zetra

“Gledao sam snimke zapaljene Zetre i meni je teško zamisliti da je moja majka bila trudna sa mnom jedno ljeto prije. Moji roditelji su se uzeli u augustu 1991. godine, a devet mjeseci nakon toga doživjeli su pakao opsade. Odlučili su se ostati u Sarajevu i braniti ga, a kasnije 1994. godine je na svijet došao i moj brat”, priča Čengić za N1.

Irfan Čengić sa majkom u opkoljenom Sarajevu

Prvo sjećanje na rodni grad Irfanu je granata 1995. godine prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i prvi odlazak sa ocem u zgradu Parlamenta BiH koja je bila potpuno razrušena.

“I ta zgrada koja je obnovljena je pokazatelj i simbol koliko se grad usprkos silnom granatiranju i razaranju ipak obnovio”, zaključuje Irfan i dodaje da je svako dijete koje je rođeno u Sarajevu, odraslo u ratu i nakon toga ostalo i izgradilo karijeru pobjeda nad zlom, kao što su pobjeda i djeca koja su bila primorana napustiti Sarajevo nakon čega su ostvarila uspješne karijere u inozemstvu.

Irfan Čengić

“Sarajevo je ostalo otvoreno za sve – danas je simbol otpora zlu”

Irfan ističe da bez obzira na sve sto otežava život u glavnom gradu BiH nikada ne bi napustio Sarajevo.

“Obišao sam gotovo čitavu Evropu i dosta svijeta, ali teško da bih mogao živjeti van ovog grada i kada bi se opet ponovilo sve isto, ja bih ostao”, naglašava on.

U nastavku intervjua Irfan govori o perspektivi svoga grada otvorenog za sve.

“Ja ne vidim niti jedno drugo Sarajevo, niti Bosnu i Hercegovinu koja bi mogla uspjeti izuzev da bude multietnička. Bez obzira na sva razaranja koje je Sarajevo pretrpilo i njegovi stanovnici i bez obzira koliko je to teško, ono je ostalo otvoreno za sve. Sarajevo je danas simbol otpora zlu, fašizmu i nacionalizmu i ono sto smo gledali u Sarajevu devedesetih, danas gledamo u Kijevu i vjerujem da će i ovaj grad pobijediti, ali nadam se da to ludilo neće trajati četiri godine i da će pobjeda doći mnogo prije”, zaključuje Irfan.

Kompletan intervju voditeljice i urednice Večernjeg studija Sanela Dujković sa Irfanom Čengićem možete pogledati u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare