Iskazi seksualnog uznemiravanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu

Vijesti 19. jan 202119:29 > 19:31 0 komentara

Glumci i glumice iz Bosne i Hercegovine otvoreno progovorili o vlastitim iskustvima seksualnog uznemiravanja. Opisali mučne metode kojim su se profesori služili na studijama glume. Svjedočenja su potaknuta nakon hapšenja poznatog režisera i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića iz Srbije, kojeg je u ispovijesti za seksualno uznemiravanje optužila glumica Milena Radulović.

“Kada sam upisala studij, taj profesor je neprimjereno dodirivao mene i moje kolegice. Brzo smo saznale od starijih kolegica da je to odavno već tako, da se o tome godinama priča, a da niko ništa ne poduzima”.

“Bilo je diskretnog dodirivanja upakovanog u pomoć pri rješavanju zadataka. Bojale su se suprostaviti”.

“Reditelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lijepo za njega”.

Ohrabrene porukom da nisu same i da to #NisuTražile, glumice iz BiH anonimno su iznijele brojne iskaze seksualnog uznemiravanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu opisala je i Hasija Borić. Prvi put nakon 50 godina javno je progovorila o metodama kojim su se profesori služili na akademiji, a drugi to nijemo posmatrali. Bilo joj je 17 godina.

“To je bila nastava da vam je neko držao ruku na klitorisu i govorio hajde, hajde, sjećam se da smo recitovali Desanku Maksimović “Stani mala smrt”, a ja sam tada mislila da mi je samo da umrem. A ne da me to oslobađalo kako je neko to mislio”.

Na optužbe da je bila nijemi posmatrač metoda koje su se provodile nad glumicama prof. Katica Dorić Lešić kratko odgovara.

“To je sada sve kod advokata”.

Pored nas i uz nas žive moralne nakaze. Koje nikada nisu kažnjene. Umjesto njih kažnjavani smo mi, studentice koje su imale hrabrosti da odbiju nemoralne ponude. Jedna od njih sam ja – priča Jasna Ornela Bery koja nikada nije dobila diplomu Dramskog studija zbog, kako kaže, “neposluha”.

“Ja sam bila maloljetna, jedan od njih je stalno govorio, jedan od utjecajnijih, kad će 2. januar da postaneš punoljotna, valjda se ranije nije usuđivao. Meni se ostavljao ključ, govorili su uzmi ga. Ja sam se jadala ovom drugom, prema meni je bio ok, prema drugima nije. Mi smo svjedoci takvih stvari, nijedan od njih se nije pobunila, ja sam se pobunila”, priča Ornela Bery.

I Mona Muratović je pokušala ispravljati krive Drine i kaže ostala krivih leđa. Nakon priče Milene, na red dolaze neke nove priče. Otvara se Pandorina kutija trauma, iskustava s kojim glumci i glumice žive i rade.

“Ja sam na kraju odabrala da vjerujem kritici u Velikoj Britaniji koja me nazvala teatarskom Meryl Streep nego palanačkom odgoju kako se glumi iz pičke, onako kako sam ja to dobila kao input. Te traume ostaju”, ističe Muratović.

Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem prema nadležnom tužilaštvu. Podnesite kaznenu prijavu protiv počinitelja – savjetuje Jasmila Žbanić. Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu tvrdi da nikada nisu dobili nijednu prijavu. Iako je poznato da postoji kultura omogućavanja i zataškavanja.

“Mi ćemo nastojati da razmontiramo tu kulturu. Ako su neki glumci nekome nekada prijavljivali, šta se poduzelo. Mi ćemo doći do kraja s tim“, poručuje Srđan Vuletić, dekan ASU-a.

Pozivaju sve glumce i glumice, žene iz svih profesija da podijele svoja iskustva. Skrenu pažnju na ono što su proživjele, ili proživljavaju. Da promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobrovan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!