Ispitani osumnjičeni u predmetu diploma Američkog univerziteta u BiH

Vijesti 19. jun. 202112:54
Podijeli:
Izvor: N1

Postupajući tužitelj ispitao je osumnjičene u predmetu u vezi diploma Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Prema dvije osobe, bit će upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora, a za jednu osumnjičenu osobu, prijedlog za mjere zabrane.

U Tuzli je jučer uhapšen Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta. Prcić kaže da je pozadina svega vršenje pritiska na njega da poništi diplomu Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije. On tvrdi da je Mehmedagić studirao dvije godine i to u periodu 2008-2013. godine.

“I radi ovih političkih događanja između Tužilaštva BiH, Olega Čavke i Gordane Tadić – Mehmedagić se pokušava izbaciti kao direktor OSA-e. Da se uzme neki vremenski period da se poništi diploma. Sud u Banjaluci mu je vratio diplomu. Čeka se drugostepena presuda i oni pokušavaju kupiti neki prostor da mu diplomu ponište i ovdje”, tvrdi Denis Prcić.

Osumnjičeni su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, gdje ih je u zakonskom roku ispitao postupajući tužitelj u predmetu koji se odnosi na izdavanja diploma Američkog univerziteta u BiH.

U odnosu na dvoje osumnjičenih bit će zatraženo određivanje mjere pritvora, dok će u odnosu na jednu osumnjičenu osobu, biti predložene mjere zabrane.

“Navedene mjere bit će predložene kako bi se osiguralo neometano provođenje istražnih radnji koje vrše u ovom predmetu. Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar