Isplata stimulacije zdravstvenim radnicima Covid odjeljenja u KS narednih dana

Vijesti 08. jul 202114:30 > 14:31 1 komentar
TVSA Screenshoot

Stimulacija zdravstvenim radnicima koji su pandemiju proveli u Covid odjeljenjima u Kantonu Sarajevo uskoro će biti isplaćena. Zavod zdravstvenog osiguranja KS danas je počeo prebacivati sredstva, rekao je premijer KS Edin Forto na sjednici Skupštine KS. Podsjetimo, riječ je o iznosu od dva miliona KM za KCUS, Opću bolnicu i Dom zdravlja.

Forto je rekao kako je KCUS prijavio preko 1.600 radnika, Dom zdravlja preko 600 radnika, a Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 550 radnika.

“Raspon stimulacije će biti različit. Neko će dobiti 10-20 KM, a neko 1.000 KM, ovisno od broja dana u Covid odjeljenjima. To nije puno koliko su nam pomogli u borbi protiv pandemija i zaštiti zdravlja građana. Svjestan sam da je Hitna pomoć KS izostavljena, ali takva je odluka bila da se objedine samo Covid odjeljenja. Naglašavam, isplate se vrše po spiskovima i evidencijama koje su dostavile ustanove. Ako neko dobije stimulaciju, a nije trebao dobiti ili trebao je dobiti, a nije ili dobije manje, molim da prijave i da zdravstvene ustanove uspostave mehnaizme da se greške isprave. Ponosan sam da smo ovo, uz malo kašnjenja, uspjeli na kraju ipak završiti”, rekao je Forto.

Podsjetimo, Vlada KS je 27. maja donijela zaključak o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u Covid odjeljenjima u periodu od 01.01. do 31.03.2021. godine. Milion KM za stimulacije radnicima je osiguran kroz Finansijski plan ZZO-a, a milion KM  kroz budžetske preraspodjele,  s pozicija svih kantonalnih ministarstva.

Radnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS uputili su tada pismo ministru Harisu Vraniću kazavši da su zatečeni informacijom da nisu uvršeni na spisak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare