Ispražnjen i zatvoren Prihvatni centar “Sedra” u Cazinu

Vijesti 30. jun 202111:57 > 11:57 0 komentara
Fena

Posljednjih dvadesetak migranata i izbjeglica koji su boravili u Privremenom prihvatnom centru "Sedra" u Cazinu jučer su izmješteni u bihaćki centar "Borići". Povučeno je i zaposleno osoblje, te iznesena kompletna oprema iz objekta, tako da se može konstatovati da je ovaj privremeni centar od danas zatvoren.

Službenog očitovanja iz Službe za poslove sa strancima BiH ili međunarodnih organizacija još uvijek nema, međutim ranije je potvrđeno da s današnjim datumom ističe ugovor o financiranju “Sedre”, u kojoj su skoro tri godine boravile ranjive kategorije migrantske i izbjegličke populacije.

“U Prihvatnom centru ‘Sedra’ u posljednje vrijeme boravio je zaista mali broj migranata i izbjeglica. Također, moramo imati u vidu da zaključno s krajem mjeseca ističe i ugovor o financiranju tog centra, tako da vjerujem da će ubrzo biti i zatvoren”, rekao je prije desetak dana zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić također je ranije najavio zatvaranje “Sedre” zaključno s krajem mjeseca, te dodao da je prema njihovim informacijama takva odluka donesena zbog manjeg broja migranata koji dolaze i borave u ovom dijelu BiH.

“Evidentno je da manji broj migranata dolazi na područje našeg kantona u ovoj godini, pa svi pokazatelji govore da je Prihvatni centar ‘Borići’ u Bihaću dovoljan za zbrinjavanje ranjivih kategorija migrantske populacije”, kazao je ministar Kljajić.

Privremeni prihvatni centar “Sedra” otvoren je u julu 2018. godine, te su u njemu uz osigurane dostojanstvene životne uslove i bez većih zabilježenih incidenata boravile porodice sa djecom, kao i maloljetnici bez pratnje.

Inače, prema podacima Kantonalne uprave policije, u preostala tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.600 migranata i izbjeglica, dok je izgradnja migrantskog centra na lokalitetu Lipa kod Bihaća u poodmakloj fazi. Najavljeno je kako se gradi centar s kapacitetom od oko 1.500 smještajnih jedinica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!