Ispred Federacije BiH problem organizacije hladnog lanca

Vijesti 10. apr 202121:51 2 komentara

Uskoro stižu nova donirana cjepiva - 20 hiljada iz Srbije za Republiku Srpsku, i 50 hiljada iz Kine za potrebe cijele BiH. S obzirom na ograničen broj dosad pristiglih cjepiva putem COVAX mehanizma, cijepljenje se u cijeloj BiH odvija u prve dvije prioritetne skupine - zdravstveni djelatnici i stanovništvo starije od 65 godina.

U vrlo skromnim količinama, BiH trenutno raspolaže vackinama. Kašnjenja u isporuci do sada su registrovana putem COVAX-a, a u bh. entitetu RS kasne i isporuke Sputnika V. Iako kasne, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalan je ruskoj strani, a ljut na mehanizam COVAX.

“Očekujemo isporuku koju smo platili Rusima od 1.100.000 doza, to znači 550.000 stanovnika u Republici Srpskoj, 400.000 doza smo uzeli u programu Covax, Pfizer i druge, koje, nažalost, ne dobijamo, zato što Amerika kaže – dok se ne vakciniše i posljednji Amerikanac ne može da dobije nijedan u BiH”, rekao je Dodik.

Sigurnost AstraZenece

A dok se to ne desi, nova donacija stiže iz Srbije, 20.000 doza obećao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tvrdi Dodik. Uskoro će i donacija iz Kine najavljuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ali precizan datum dolaska ni za jednu vakcinu nije poznat, a da bi stanovništvu bilo poznato koje vakcine su dostupne, kreiran je plakat sa osnovnim informacijama o količini doza i učinkovitosti. Nadležni su još jednom potvrdili sigurnost upotrebe Astra Zenece.

“Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AstraZenece vakcine. Odluke o uporabi cjepiva temelje se na smjernicama SZO”, jučer su saopštili iz Ministarstva civilnih polova BiH.

U iščekivanju odgovora proizvođača su predstavnici federalnih vlasti gdje se, jednako kako je formirano, naprasno i raspalo Ad hoc tijelo za nabavku vakcina. Proces imunizacije u ovisnosti od kantona do kantona provodi se u prve dvije prioritetne skupine.

“Od ove ukupne količine doza koliko smo mi dobili 86,5 posto je potrošeno za vakcinaciju zdravstvenih radnika, 3,5 posto za osobe preko 65 godina i negdje oko 10 posto to su ovi hronični i ostali pacijenti. Ono čime se možemo pohvaliti je dobra organizacija. Od ukupne količine je propalo samo 5 doza”, rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

Direktorica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda kazala je imaju dodatni filter unutar protokola za cijepljenje.

“Slučajno ako se nešto promijeni od trenutka kada je čovjek naručen za cijepljenje do kada dođe ovdje, tako da filtriramo što više možemo da se da cjepivo pravom čovjeku u pravo vrijeme”, istaknula je Bevanda.

Direktna nabavka

Ne čekajući Federaciju, u direktnu nabavku ide Srednjebosanski kanton, najavio je prvi čovjek kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, ne objašnjavajući kako. Takav proces vrlo je malo vjerovatan ukoliko se uzmu u obzir ranija iskustva.

“I mi kao lokalna zajednica, moram istaknuti, da smo po preuzimanju ovih novih funkcija, automatski pokrenuli aktivnosti za nabavku dodatnih vakcina kroz direktnu nabavku i na drugi način. Nažalost, Brčko Distrikt BiH veliki proizvođači ne prepoznaju tako da nam tu treba pomoć same države”, kazao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić.

Ministar Jupić kazao je da kanton ZDK trenutno nije u mogućnosti da nabave vakcine.

“Ne bih da pravim taj dualizam da neko sa državnog nivoa misli da ćemo mi nabaviti pa da se osloni na to. Mi nismo trenutno u mogućnosti da to nabavimo, a ako ijedan kanton to uspije riješiti mi smo voljni istoga momenta krenuti u implementaciju ovdje kod nas”, rekao je.

Ispred Federacije je i problem organizacije hladnog lanca, ističe ministar Jupić, te napominje da zbog brojnosti stanovništva, pa time i potrebnih doza, direktna nabavka je izvjesnija upravo na federalnom nivou, odakle još uvijek čekaju potvrdu kineskog Sinofarma na pismo namjere od pola miliona doza vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare