Istinske političke volje da se pomogne građanima – nema

Vijesti 24. mar 202219:18 0 komentara

Dom naroda BiH Parlamentarne skupštine, podržao je smanjenje stope PDV-a. Zakon je usvojen tek u prvom čitanju. No, danas bez podrške ukidanju akciza, nije bilo entitetske većine. Sve to zasjenilo je reformske zakone, koji nisu usvojeni.

Nije po ustavu, nije po zakonu, nije po poslovniku, a mislimo da dugoročno neće biti ni u interesu građana – na ovo bi se mogla otprilike svesti rasprava delegata iz RS koji su glasali protiv prijedloga da se po hitnoj, a kasnije po skraćenoj proceduri raspravlja o ukidanju akciza na gorivo. S druge strane prihvaćeni su principi dopuna Zakona o PDV-u, odnosno diferenciranoj stopi, no mnogi su skeptični da će cijela stvar biti oborena nakon amandmanske faze jer istinske političke volje da se pomogne građanima, nema.

Nijedan reformski zakon danas nije donesen, oborena je hitna procedura za Zakon o sukobu interesa, i Zakon o VSTV-u koji su su dva od 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti na svom evropskom putu. Da stvar bude apsurdnija, svi prisutni delegati, na početku sjednice glasali su za prijedlog kojim se zahtijeva od PS da zatraži ubrzani pristup BiH Evropskoj uniji.

Čović zajedno sa Marinom Penedeš i delegatima iz SNSD-a bio je protiv inicijative Denisa Bećirevića o usaglašavanju bh. stavova sa stavovima EU, odnosno sankcijama prema Rusiji.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!