Istočno Sarajevo, suprotno prijedlozima struke, neće pratiti KS

Vijesti 10. mar 202118:52 1 komentar

Nastavlja se rast novozaraženih, a epidemija, čini se, izmiče kontroli. Danas 37 smrtnih slučajeva, 1.110 slučajeva zaraze. Situacija zabrinjava na cijelom teritoriju, ali odluku o zatvaranju donio je samo Kanton Sarajevo. Dva puta potcrtano, suprotno prijedlozima struke, Istočno Sarajevo neće pratiti KS u "vikend lockdownu".

“Suprotno prijedlozima struke odlučili smo se da ipak damo šansu, ali da ozbiljno pozovemo naše stanovništvo da se zaista pridržavamo detaljno mjera”, kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Argument ugostitelja u Kantonu Sarajevo bio je – zašto ih zatvoriti ako će im mušterije ići u druge gradove.

“Zašto samo KS, šta je to bolje Konjic, Mostar, Lukavica na dvije minute odavde radi, a ovdje ne radi. Samo Kanton Sarajevo, i samo za vikend, užas jedan”, poručuje jedan ugostitelj.

“Jedini razlog je činjenica da u ovom trenutku, dok vi i ja razgovaramo, naši sugrađani umiru u prepunim bolnicama, može se dogoditi da zdravstveni sistem naš toliko bude pod pritiskom da se neće moći liječiti niko”, kaže Edin Forto, premijer KS.

Isto bi se moglo dogoditi i u Istočnom Sarajevu, ali i u Mostaru. Brojke koje su saopštili danas iz Instituta za javno zdravlje HNK i Istočnog Sarajeva jednako brinu.

“U februaru je bilo skoro tri puta više registrovanih nego u januaru, pa je za osam dana marta bilo skoro dva puta više nego nego u čitavom januaru”, kaže Biljana Mijović, Institut za javno zdravlje Istočno Sarajevo.

“To što se danas dešava u Sarajevu normalno da je pokazatelj šta nas čeka, u Sarajevu su se bolnice napunile, što oni kažu, traži se krevet više. Žalosno je ako dođemo u situaciju ako dođemo u situaciji da pacijenti ne dobiju pomoć koja im je potrebna”, dodaje Nermin Avdić, Institut za javno zdravlje HNK.

I nekako dođemo do toga da su ugostiteljski objekti najveća prijetnja kada je u pitanju širenje korona virusa, no kako popiti svoj omiljeni napitak u zatvorenom prostoru i ispoštovati sve epidemiološke mjere? Nositi masku?

“Vodićemo računa o udaljenosti između gostiju, o nepribiližavanju, a naravno da će policijska uprava i inspekcija voditi računa o nošenju maski u ugostiteljskim objektima. Najveći očekivani udar biće u opštinama Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale i Jahorina”, tvrdi Ćosić.

“I nema skupova, nema diskoteka, nema okupljanja, nema velikih sahrana, velikih proslava, to su mjesta gdje dolazi najviše do širenja, i tu nadzor ne bude dovoljno kvalitetan da se to zaustavi”, ističe Avdić.

I dok jedni najavljuju rigorozne mjere, u Sarajevu najava protesta ugostitelja i drugih privrednih subjekata kojima je rad ograničen ili zabranjen narednog vikenda. Nezadovoljni privrednici sutra će u 13 časova krenuti u protestnu šetnju od Vječne vatre do Vlade KS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare